NRK sensurerte nettsider

NRK fikk kritikk for et program der Otto Jespersen romsterte i Kampen kirke. Einar Førde dro frem ytringsfriheten og sammenlignet O.J. med Salman Rushdie, men nå er episoden fjernet fra NRKs nettsider.

NRK fikk kritikk for et program der Otto Jespersen romsterte i Kampen kirke. Einar Førde dro frem ytringsfriheten og sammenlignet O.J. med Salman Rushdie, men nå er episoden fjernet fra NRKs nettsider.

NRK har lagt en mengde gamle og nye filmklipp ut på Internett, under ledelse av 'edderkoppmannen' Erik Meyn.

Men de har også fjernet filmklipp som ledelsen i statskanalen mener ikke passer seg for visning, til tross for at de tidligere er blitt kringkastet til hver eneste 'iddiotboks' rundt i landet, og det i beste sendetid.

I en av episodene av 'O.J. - En utstrakt hånd' romsterer Otto Jespersens 'Friskusen'-figur rundt i Kampen Kirke i Oslo. Blant de tingene det ble reagert på var at Jespersen gurglet i døpefonten, grillet kylling ved alteret og rev ut sider fra en salmebok.

Denne episoden er ikke lenger å se på Internett.

- Jeg visste ikke engang at den hadde blitt lagt ut, men fikk beskjed om det i etterkant. Det var ikke mer dramatisk enn at jeg ikke syntes den trengte å ligge der når det hadde ført til så mye bråk, sier NRKs prosjektleder for OJ-serien, Stina Greaker, til digi.no.

Episoden med døpefonten ble også kritisert av Kringkastingsrådet da de tok opp all kritikken som hadde kommet inn. Noe av kritikken kom fra foreldre som skulle døpe ungene sine i den dagen etter sendingen, mens endel kritiserte Jespersens omgang med gjenstander og steder som av endel betraktes som hellige.

- O.J. er en mann som har viktige budskap å komme med. Han bruker kanskje vanhelligende midler for å nå fram med sitt budskap. Det gjør også Salman Rushdie. Med den sammenlikningen blir dette en interessant debatt om ytringsfrihet.

Det sa Einar Førde mot slutten av Kringkastingsrådets behandling av saken, ifølge Journalen, avisen for journaliststudenter ved Høgskolen i Oslo.

- Det som var problemet var at vi skulle ha med egne rekvisitter, så når vi da brukte kirkens inventar var det et avtalebrudd fra vår side. Siden det var bakgrunnen for bråket tok vi episoden vekk fra nettet, sier Greaker.

- Det er klart det er en viktig sak i forhold til ytringsfrihet, sier fungerende kringkastingssjef Arild Hellgren når digi.no høytleser Førdes kommentar over telefonen

- Men det er en totalvurdering, vi kan jo ikke ha alt materiale liggende på Internett til evig tid. Dessuten er det alltid en balansegang mellom budskapet og eventuelle konflikter, og vi ser ikke dette som noe prinsipielt.

Einar Førde var på ferie, og ikke tilgjengelig for kommentar da artikkelen ble publisert.

Til toppen