Ny direktør i NSM

Arne Christian Haugstøyl (49) er ansatt som ny direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for en periode på seks år.

Arne Christian Haugstøyl (49) er ny direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
Arne Christian Haugstøyl (49) er ny direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: Ørn E. Borgen
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
24. mai 2024 - 11:56

Arne Christian Haugstøyl (49) er i statsråd i dag beskikket som direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), melder Justis- og beredskapsdepartementet fredag.

Han er beskikket for en periode på seks år.

– Jeg gleder meg til å komme inn i kompetansemiljøet i NSM og det viktige arbeidet de gjør for nasjonal sikkerhet, sier Haugstøyl i en e-post til Digi via NSM.

– Tjenestens hovedoppgave er å gjøre Norge i stand til å beskytte seg mot de mest alvorlige truslene mot landet vårt. Det er en sikkerhetspolitisk krevende tid. Jeg ser frem til å lede dette arbeidet i NSM, sier han.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sier i en uttalelse at Regjeringen er veldig fornøyd med at Arne Christian Haugstøyl tar på seg dette viktige samfunnsoppdraget med å lede NSM de neste årene.

– Jeg vil samtidig takke Lars Christian Aamodt for den jobben han har gjort som interimsdirektør i NSM fra årsskiftet, sier Mehl.

Ny direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Arne Christian Haugstøyl (49), her under en blomsteroverrekkelse med med justisminister Emilie Enger Mehl. <i>Foto:  Trude Larstad, Justis- og beredskapsdepartementet</i>
Ny direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Arne Christian Haugstøyl (49), her under en blomsteroverrekkelse med med justisminister Emilie Enger Mehl. Foto:  Trude Larstad, Justis- og beredskapsdepartementet

Låneskandale

Haugstøyl tiltrer som direktør i NSM 2. juli. Han overtar stillingen etter Lars Christian Aamodt, som ble midlertidig beskikket i stillingen for en periode på seks måneder ved årsskiftet.

8. desember i fjor kom det frem at tidligere direktør Sofie Nystrøm for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) gikk av med umiddelbar virkning etter at myndigheten hadde tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner. Lånet var knyttet til de nye lokalene NSM flyttet inn i på Fornebu i oktober. I april fikk både NSM og Justisdepartementet kritikk fra Riksrevisjonen for låneopptaket og håndteringen.

Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet satte inn en midlertidig interimledelse i NSM.

NSM er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet, og det nasjonale fagmiljøet for IKT sikkerhet, organisert som et direktorat underlagt Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Anders Øygarden, adm.dir.i Airbus Defence and Space AS (t.v.) og Eiliv Ofigsbø, direktør for IKT-kapasiteter i Forsvarsmateriell. Foto: Forsvarsmateriell
Les også

Forsvaret: Inngår satellitt-avtale med Airbus

Politibakgrunn

Med Haugstøyl som ny leder får NSM en erfaren leder med bred og tung lederkompetanse innen sikkerhetsfeltet, skriver Justisdepartementet.

Haugstøyl er politiutdannet og har mesteparten av sin erfaring fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), hvor han opparbeidet seg bred fag- og ledererfaring, ifølge departementet. Før det arbeidet han i flere år i ulike stillinger og roller som politibetjent i Oslo politidistrikt.

Haugstøyl har de siste årene arbeidet i næringslivet og kommer fra stilling som gruppeleder i Advansia AS. Her leder han sikkerhetsrådgivere som bistår virksomheter i privat og offentlig sektor.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.