NTNUs datanett slått ut av regn

Regnvannet strømmet inn i kjelleren med datautstyr til 80 millioner. En lekkasje i et tak på NTNU førte til at store deler av datasystemene ved universitetet måtte stoppes.

Regnvannet strømmet inn i kjelleren med datautstyr til 80 millioner. En lekkasje i et tak på NTNU førte til at store deler av datasystemene ved universitetet måtte stoppes.

Det avsindige tordenværet over Midt-Norge mandag ettermiddag sørget for å stenge store deler av datasystemene ved NTNU. Ifølge internavisen InnsidaUT, som også har tatt en rekke bilder av begredelighetene, var det taket på Lerkendalbygningen på NTNU som sviktet, og gjorde at bl.a. Skandinavias feteste superdatamaskin måtte dekkes med plast og stoppes.

- Det ser ut til å ha gått veldig bra. Vi dekket til alt med plast og foretok en styrt nedkjøring av anleggene, men nå er alt operativt, opplyser IT-sjef Roar Aspli til digi.no.

Han opplyser at de fikk skader på endel mindre systemer, men ingenting viktig.

- IT-messig er ikke dette noen katastrofe, heldigvis var vi her og fikk dekket med plast og slått av strømmen, sier Aspli til digi.no.

Det voldsomme uværet gjorde at vannet strømmet inn gjennom taket på Lerkendalbygningen, der Statsbygg de siste månedene har drevet ombygging., skriver InnsidaUT.

Det var mandag ettermiddag usikkerhet om hvor store skader vannet hadde forårsaket, da vannet i enkelte bygg på NTNU sto opptil 20 centimeter oppover veggene. Regnet rant ned gjennom tre etasjer, og sørget blant annet for å kortslutte kjøleanlegget for de kritiske datasystemene i kjelleren.

Men Aspli kan altså berolige om begrenset skadeomfang.

NTNU mistet all tilgang til e-post, alle sentrale eksterne nettsider, tungregneanlegget, deler av BIBSYS og diverse Lotus Notes-systemer, inkludert postjournalen.

Ifølge Sintef var det 1250 lynnedslag i Midt-Norge i går ettermiddag, og det regnet så mye at store deler av Trondheim by opplevde oversvømmelser. Bare ved NTNU er det gjort skader for millioner av kroner, men tungregne-maskinen slapp altså unna regnet.

Til toppen