BEDRIFTSTEKNOLOGI

NTNUs verdenspremiere på videoteknologi

NTNU har som en av de første i verden klart å streame MPEG4-video. Telenor og NRK er samarbeidspartnerne.

26. apr. 2002 - 11:03

- Vi har jobbet med MPEG4 siden ifjor høst, og vi skal jobbe videre med det. Vårt fokus er MPEG-4, og spesielt MPEG-21 som er et rammeverk for multimedia på nettet. Når det gjelder MPEG-4 har vi stort sett benyttet fritt tilgjengelig programvare og har satt sammen forskjellige programmer slik at vi klarer å lage ganske rikt innhold, sier Arne Lie, stipendiat ved NTNU.

MPEG-4-prosjektet, som ligger under Midgard Media Lab ved NTNU, er ett av de første som har klart å streame MPEG-4-video i MP4-formatet, som er det filformatet som ligger i bunnen av ekte MPEG-4-innhold. Både NRK og Telenor er involvert i prosjektet, som partnere.

- Vi har verktøy som gjør at vi kan lage innhold fra scratch, og tilpasse det så det kan streames, forteller Lie.

Les også:


MPEG4IP


MP4-filformatet har alle de avanserte mulighetene for interaktivitet og lignende, mens MPEG4-standarden er en paraply-betegnelse på en rekke teknologier.

Både Apple og RealNetworks har sagt fra om at de vil støtte MPEG4, men utviklingen ble bremset da selskapene ble presentert for lisensieringskravene fra MPEG LA tidligere i år.

Microsoft har vært veldig aktive i standardiseringen av MPEG4 videokompresjon, men bruker sitt eget filformat på det ferdige produktet.

NTNU-gjengen jobber med QuickTime Streaming Server for Mac og Darwin Streaming Server som kjører på Windows. Programvare har de blant annet fått fra et prosjekt ved det franske telekom-universitetet ENST.

Prosjektet har gode forbindelser i videoselskapet Avid, og håper å kunne dra nytte av det etter hvert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.