Nudler skal friste mobilbrukerne

Penger, gratis-samtaler og nudler skal friste Hong Kongs mobilkunder til ikke å gå over til konkurrentene. Årsaken er at det ble innført nummerportabilitet for mobiltelefoni mandag, som vil si at abonnentene kan beholde mobilnumrene selv om de bytter operatør.

Hong Kongs mobilmarked er fra før et av verdens tøffeste, og det blir ikke bedre når kundene slipper å bytte telefonnummer selv om en bytter mobiloperatør, på fagspråket kalt nummerportabilitet.

Nå er det kundelojalitet som gjelder og mobilkundene overstrømmes av gaver fra selskapene slik at de ikke skal bli fristet til å bytte mobilselskap. Nudler, penger eller gratis samtaler er blant de viktigste våpnene i kampen om kundene.

Teleanalytikere venter et ras av operatørbytter de neste ukene nå som dette er gjort enklere, men tror ikke at dette vil velte noen av de seks operatørene i markedet. Kundene ser det tydeligvis som en fordel å konne beholde sine kinesiske lykketall som tre og åtte når de bytter operatør.

40 prosent av Hongs Kongs befolkning, eller nærmere tre millioner mennesker har mobiltelefon, og markedet kjennetegnes av høyt trafikkvolum på et relativt lite geografisk område. Penetrasjonen overgås bare av Finland, Norge og Sverige.

Selv om det mest vanlige er å gi rabatter på samtalene utviser operatørenes PR-avdelinger stor oppfinnsomhet: Et av de største selskapene, det Cable & Wireless-kontrollerte Hongkong Telecom, gir bort 50.000 bokser hver med nudler og yoghurt for å markedsføre at det er gratis å ringe i lunch-tiden mellom klokka 13 og 14, mens konkurrenten SmarTone gir bort penger. Men prisene er heller ikke å kimse av, med tilbud ned til under 20 øre for kveld- og nattestid. Peoples Phone, der svenske Telia eier 11 prosent, tilbyr gratistjenester tilsvarende til antallet tre-tall i kundenes mobil-nummer, skriver The Wall Street Journal.

Den relativt ferske operatøren, New World Mobility, gir bort gratis terminaler og lokalsamtaler for to uker til sine nye kunder.

Noen begrensninger finnes dog: Hong Kongs telemyndigheter og operatørene er enige om at det totale antall nummerbytter hver dag ikke kan overstige 5000.

Til toppen