JUSS OG SAMFUNN

Null kopier med nye CD-er

Universal Music skal gjøre alle sine CD-er kopieringssikre innen 2002. Det skal bli slutt på piratkopiering av artister som U2, Eminem og Sheryl Crow.

27. sep. 2001 - 09:10

Mediekonglomeratet Vivendi Universal skal om få uker lansere CD-er med kopieringssikring, for å hindre at musikken fra selskapets artister blir spredt uten at det kommer penger i kassa.

CD-ene skal utstyres med programvare som gjør det vanskelig å kopiere dem over på en PC, men til forskjell fra diverse andre kopisikringsforsøk, skal CD-ene også la seg spille av på CD-ROM-spillere, skriver Reuters.


Universal Music Group er verdens største plateselskap, og håper å ha kopisikringen på alle plater innen første kvartal 2002.


- Med den utbredelsen piratvirksomheten har, og den mengden av CD-kopiering som foregår, så har vi intet annet valg enn å beskytte våre artister og rettighetshavere, sier nestsjef Edgar Bronfman.

En annen representant for platebransjen sier til Reuters at kopieringsteknologien har nådd et slikt nivå og en slik utbredelse at det ikke lenger er like lett for bransjen å svelge virksomheten.

Brukerne har lenge, med full rett, laget egne kopier av kjøpte CD-er, og endel kopieringsteknologi har vist seg begrensende på forbrukerens ønske om å spille platene på PC-en, for eksempel. Michael Jacksons siste promo-singel lar seg ikke spille på PC-en, og det skal også gjelde en singel fra Destiny´s Child.

Men med den enorme utbredelsen av CD-brennere, koblet med byttenettverk som Napster, Kazaa, Morpheus og alle andre P2P-tjenester, har platebransjen gått i skyttergravene.

Universal vil ikke ut med hvilken teknologi de har valgt, eller hvordan den konkret skal hindre utbredt piratkopiering. Men det skal la seg gjøre å spille platene på CD-ROM som nevnt, i bilspillere og alle andre steder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.