Ny dom bremser full frihet på Internett.

Det er ikke full anarkistisk frihet på Internett. En nederlandsk dommer har gitt den tyske jernbanen rett i en omstridt sak

Det internasjonale medienettverket Indymedia, avdeling Nederland, er blitt dømt til å fjerne lenker til flere speil-sider. Indymedia hadde lagt ut en rekke indirekte lenker til speil av den tyske zinen Radikal. Deutsche Bahn saksøkte for å få fjernet informasjonen og fikk altså medhold.

Indymedia mener dette har alvorlige konsekvenser for enhver Internett-bruker, spesielt fordi dommeren ikke skal ha gitt noen forklaring på hva slags lenker man skal kunne straffes for.

Les også

To av lenkene førte til en forside, som har lenker til artikler om hvordan man saboterer jernbanelinjen for å stoppe tog med radioaktivt avfallsstoff - en sak som har vært et hett stridstema i sentral-Europa. De to artiklene er forbudt å publisere i Nederland, etter at samme dommer slo klubba i bordet i april i år, skriver Indymedia i en pressemelding.


Indymedia har nektet å etterfølge denne dommen og har publisert lenker til forsiden på sider som har speilet de ulovlige artiklene. Dommeren mener Indymedia, som er et åpent nettverk der hvem som helst kan publisere sine saker, er like ansvarlige som en ISP eller som redaktøren i en avis, og Indymedia kan risikere dagbøter på nesten 37 000 kroner om de ikke fjerner lenkene.

Indymedia opplyser at de sannsynligvis vil anke saken på prinsipielt grunnlag. Les mer hos <A HREF="http://www.indymedia.nl/2002/06/4836.shtml">Indymedia Nederland.

Deutsche Bahn har tidligere saksøkt Google for å ha lenker til artiklene og startet allerede i 1996 med å gå etter ISP-en XS4all for å få fjernet det nå nedlagte magasinet Radikal.

Til toppen