TWITTER

Ny endring: Elon Musk gjør det «utenkelige» med Twitter

Åpner opp anbefalingsalgoritmen.

Elon Musk kunngjør ny endring i Twitter, forhåpentligvis til glede for de fleste.
Elon Musk kunngjør ny endring i Twitter, forhåpentligvis til glede for de fleste. Foto: Wikipedia/Public Domain
3. apr. 2023 - 17:03

Elon Musk har gjort mange endringer siden han overtok mikrobloggtjenesten Twitter, og et av løftene har tidligere har gitt, er større åpenhet rundt hvordan tjenesten opererer. Nå ser det ut til at han i alle fall delvis har oppfylt noen av løftene, melder blant andre Reuters.

I et noe uventet fremstøt kunngjør Twitter på bloggen sin at tjenesten nå skal gå inn i en «ny epoke» av åpenhet – og det første skrittet er å åpne opp deler av Twitters kildekode.

Åpner anbefalingsalgoritmen

Tjenesten har allerede gjort store deler av kildekoden tilgjengelig på Github. Den viktigste Twitter-funksjonen som åpnes opp i første omgang, er algoritmen som er ansvarlig for anbefalinger, opplyser tjenesten.

Twitter lover at mer av kildekoden skal gjøres åpen i tiden fremover, men peker samtidig på at det er deler av kildekoden som det  ikke er hensiktsmessig å dele av sikkerhets- og personvernhensyn. 

– Som internettets «bytorg» gjør vi dette til syvende og sist for å fremme transparens og bygge tillit til våre brukere, kunder og allmennheten. Vi vil fortsette å dele oppdateringer etter hvert som vi gjør fremskritt på dette området, skriver Twitter.

Med dette kan altså brukere og utviklere få innsyn i Twitters indre virkemåte og komme med forslag til modifikasjoner av algoritmen.

Elon Musk la selv ut sine egne meldinger, hvor han hinter om hva som kommer senere.

Vi lytte til tilbakemeldingene

– Dette er det meste av anbefalingskoden. I de kommende ukene vil vi åpne opp koden til bokstavelig alt som bidrar til det å vise en Twitter-melding, slik at resultatet i alle fall omtrentlig kan tilnærmes, skriver Musk.

Twitter-eieren gjør det klart at den åpne koden vil sette folk i stand til å forutsi, til en viss grad, hvordan tjenesten fungerer, og Twitter akter å implementere oppdateringer og endringer fortløpende, basert på tilbakemeldingene fra publikum.

– Syretesten er at uavhengige tredjeparter skal kunne være i stand til å avgjøre, med rimelig nøyaktighet, hva som vil vises for brukere. Mange pinlige problemer vil utvilsomt bli oppdaget, men vi vil fikse dem raskt! legger Musk til i en melding.

I tillegg til større åpenhet på den tekniske siden har Musk lovet større romslighet når det gjelder sensurpraksisen hos Twitter. I den forbindelse har en rekke profilerte personligheter som tidligere ble bannlyst fra plattformen, nå fått lov til å returnere. Musk selv har gått til det skritt å kritisere utestengingen av USAs tidligere president Donald Trump.

Bluesky er navnet på en ny app som Twitter-grunleggeren håper vil åpne opp internett. Men noen er kritiske.
Les også

Vil desentralisere sosiale nettverk: Twitter-grunnleggeren har lansert ny app

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.