Ny EU-lov gjør MP3-kopiering ulovlig

En ny EU-lov som skal innføres i Norge vil stramme inn dagens mulighet til privat kopiering av både spill og musikk.

En ny EU-lov som skal innføres i Norge vil stramme inn dagens mulighet til privat kopiering av både spill og musikk.

Et nytt EU-direktiv vil dramatisk stramme inn på måten vi bruker spill og musikk på. Vedtaket må innføres i Norge, men som digi.no fortalte i går er arbeidet forsinket og Kulturdepartementet har nå som mål å ha lovverket klart til sommeren.

digi.no omtalte Infosoc-direktivet fordi det annullerer diskusjonene rundt DVD-Jon-saken. Med de nye reglene ville bruddet på kopisperren DVD-Jon gjennomførte være klart ulovlig. Men de nye reglene rammer flere enn ivrige data-programmerere.

Les også

Danmark har nemlig vedtatt det såkalte Infosoc-direktivet ,og de danske reglene viser hva som også trolig blir lov - og ikke lov - i Norge. For mediebransjen har fått fullt gjennomslag overfor EU.


I kampen mot piratkopiering har EU innført knallharde regler.

Hittil har det vært lov å ta private kopier av musikk, film og spill - du har kjøpt en personlig lisens eller bruksrett. Dette har gitt to fordeler. Du kan både ta backup og ha flere kopier av for eksempel en CD i bilen og hjemme slik at du slipper å flytte med deg CD-en hele tiden.

Men dette er det delvis slutt på. Infosoc-reglene gjør det ulovlig å flytte innhold fra et medium til et annet, skriver danske ComOn. Du har med andre ord ikke lov til å kopiere musikk fra en CD over på en PC og for eksempel MP3-format. I praksis vil derfor alle MP3-kopier av kommersiell musikk bli ulovlige. Det blir også ulovlig å kopiere CD-plater til Minidisc eller andre lagringsformater.

De nye reglene gjør det dessuten ulovlig å kjøpe DVD-plater laget for andre soner enn Europa. Såkalte sonefrie DVD-spillere lar deg i dag kjøpe filmer for det amerikanske eller asiatiske markedet. Dette har gjort at filmbransjen har mistet noe av sin tidligere lanserings- og markedsføringskontroll.

De norske reglene kommer i hovedsak til å bli like, men i hvilken grad Kulturdepartementet har muligheter til å lage nasjonale tilpasninger, er ikke klart.

Advokatfullmektig Kristian Voie Danielsen i Advokatfirmaet AS Koren, Hulaas og Storm understreker overfor digi.no at forbudet mot kopiering kun gjelder dersom det mediet det er kopiert fra er omfattet av en teknisk kopibeskyttelse.

- Denne er ny med direktivet og med den danske lov, og som en tilleggsopplysning kan det opplyses om at det er nettopp dette som vil gjøre DVD-Jons handlinger straffbare en gang i fremtiden. Konklusjonen blir således at kopier som forutsetter en forsering av en teknisk beskyttelse, som f. eks CSS, blir forbudte, sier Voie Danielsen.

Til toppen