Ny, farlig virusmutasjon ute i det fri

En mutert variant av Melissaviruset er ute i det fri. Viruset kan sende ut sensitive dokumenter fra brukerens harddisk, samt kræsje e-postserveren.

En ny mutasjon av et kjent virus er i omløp. W97M.Melissa.W er et makrovirus, som infiserer Word-dokumenter hos den som klikker på vedlegget "Anniv.doc", for så å sende det infiserte dokumentet til opptil 50 personer i adresseboken.

Dermed kan viruset sende sensitive dokumenter fra harddisken din. Office-brukere på Mac- og Windowsplattformen kan bli infisert av viruset, men det bare er Windowsbrukerne som risikerer å få spredt dokumenter.

- Dette er en mutasjon av Melissaviruset. Mest sannsynlig har det blitt mutert ved at Melissa har blitt åpnet under Microsoft Office 2001 for Mac - hvis det blir åpnet på en maskin som allerede inneholder virus, så vil det gamle forsøke å infisere det nye, sier daglig leder i Symantec Norge, Henrik Vaage til digitoday.

Viruset rangeres som medium farlig, med grad fem. ILOVEYOU og Melissa hadde begge grad fem på Symantecs skala. Vaage opplyser at deres virusdefinisjoner klarer å oppdage og stoppe den nye varianten av Melissa. - Siden koden er endret vil vi ikke kunne reparere skadene ennå; - men vi kommer med oppdatering om noen timer.


W97M.Melissa.W er et Word 97 makrovirus som distribuerer seg selv ved hjelp av MS Outlook. I e-postens subject-felt står det "Important Message From BRUKERNAVN".

Viruset sletter ingen filer, men infiserer altså dokumenter og maler i MS Word 97 og MS Word 2000 ved å legge til en ny VBA5 (makro)-modul kalt Melissa, ifølge Symantec.

Faren ligger i at det kan infisere sensitive dokumenter så de blir sendt ut til andre uten at brukeren er klar over det, og all e-posten som blir sendt kan få e-postservere til å knele, slik de gjorde mens ILOVEYOU-viruset herjet.

Til toppen