Forskere ved Universitetet i Paderborn, Tyskland, har funnet en måte å doble overføringskapasiteten per kanal i fiberoptiske kabler, fra 40 Gbps til 80 Gbps. Ved hjelp av det de kaller "polarization division multiplex data transmission system" har de overkommet de tekniske vanskelighetene som tidligere lå til grunn for den teoretiske begrensningen på 40 Gbps.
80 Gbps tilsvarer litt over 720.000 doble ISDN-linjer, og for eksempel Telenor opererer idag med skrantne 2,5 Gbps per kanal i sine fibernett.
- Hvis de har klart å få 80 Gbps per kanal, eller bølgelengde, så er det imponerende. 40 Gbps er på vei inn, man har klart det i laboratoriet. Det blir jo aldri nok båndbredde, sier Joar Sæther, doktorgradsstudent og fibermedarbeider i Intel-selskapet Photonics Technologies i Trondheim.
Oppdagelsen ble først referert i en artikkel på den tyske nyhetstjenesten Golem, og ble raskt plukket opp av Slashdot. De skriver at forskerene, etter to års prøving og feiling med den nye teknologien, endelig fikk fikset to feilkilder ved hjelp av en "automatic optical compensator of polarization mode dispersion".
- Så høy datarate per kanal er jo en elektronikkutfordring, det er dyrt med komponenter som skal skille bølgelengdene på endepunktet, eller ta ut visse kanaler til omfordeling. 80 Gbps-teknologien kan nok være bra for langdistanse telekommunikasjon, der fortjenestemulighetene er høyere, mener Sæther.
Du kan lese mere om teknologien på instituttets nettsted.