Skal forhindre kidnappinger

Ny GPS-klokke passer på barna

Her er klokken som skal forhindre kidnapping av barn. Foreldre kan logge seg på Internett og få et flyfoto med et kryss for hvor barnet er.

Her er klokken som skal forhindre kidnapping av barn. Foreldre kan logge seg på Internett og få et flyfoto med et kryss for hvor barnet er.

Stadig mindre mottakere for satellitt-posisjoneringsssystemet GPS gjør at de brukes til å helt nye oppgaver. Dette tror bransjen at vil skape et marked på hele 20 milliarder dollar i 2006, skriver Eetimes.

Så langt har kombinasjoner av GPS-mottakere og en radio eller mobiltelefon-enhet for å kommunisere posisjonen blitt tatt i bruk for å passe dyre biler og båter. Men med stadig mindre brikker, vil amerikanske produsenter i løpet av høsten lansere klokke- og personsøker-store enheter.

Les også:

Tidligere har dessuten GPS krevet fri sikt til satellittene, men ny programvare og mer sensitiv elektronikk gjør at de kan fange opp et signal innendørs.

Wherify GPS-klokke
Wherify GPS-klokke.

Bransjen har særlig stor tro på barnemarkedet etter alt fokuset det har blitt på kidnapping av barn i mange vestlige land, nå sist med de to 10 og 11 år gamle jentene i Soham i England.

California-selskapet Wherify har lansert en klokkeenhet med en GPS-mottaker og en 1900 MHz-mobiltelefonsender som røper posisjonen til barnet. Enheten låses fast på barnet og klokkeremmen er laget av et meget hardt materiale. Klokken har dessuten en panikk-knapp som når den holdes inne sender barnets posisjon til politiet.

Kjøpere av klokken trenger ikke en egen mobiltelefon. Selskapet driver en mobilsentral og en Internett-tjeneste. Foreldre kan derfor logge seg på Internett og få opp et flyfoto med en markør for hvor barnet deres er. Foreldre kan også sette opp soner barna deres skal være i til forskjellige tider av dagen. Er ikke barna ankommet til rett tid eller det forlater sonen, får foreldrene alarm.

Les mer på hjemmesiden til Wherify Wireless

GPS-systemer er laget av det amerikanske forsvaret og gir posisjonsfeil på maksimalt fem meter.

Foreløpig er GPS-klokken og tjenesten bare tilgjengelig i USA. Enheten kan også brukes til å passe på senile, husdyr, kostbare gjenstander som biler, sykler og annet.

Applied Digital Solutions planlegger å gå et skritt videre og lage en enhet som kan opereres inn under huden. Men en slik enhet må lades opp gjennom huden med jevne mellomrom.

Dessuten er det noe som heter Datatilsynet …

Les også

Til toppen