BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny IBM-milliard til Linux

Lønnsom investering.

IBM satser en milliard dollar på å tilpasse Linux ytterligere til sin Power-arkitektur. Bildet viser Power7-prosessoren fra 2010, som blir oppgradert til Power8 neste år.
IBM satser en milliard dollar på å tilpasse Linux ytterligere til sin Power-arkitektur. Bildet viser Power7-prosessoren fra 2010, som blir oppgradert til Power8 neste år. Bilde: IBM
17. sep. 2013 - 09:38

IBM investerer én milliard dollar i Linux og andre relaterte åpen kildekode-prosjekter de neste fire-fem årene.

Planen blir kunngjort i dag under LinuxCon-konferansen i New Orleans, men er i forkant lekket til amerikanske medier.

Summen som tilsvarer 5,9 milliarder kroner er ingen mild gave. Investeringen vil bli brukt for å ytterligere tilpasse Linux til Power-arkitekturen.

Sistnevnte har typisk kjørt IBMs Unix-variant AIX eller det proprietære systemet «IBM i» på servere basert på selskapets egne Power-prosessorer.

Det er en kjensgjerning at salget av Unix-servere har dabbet av gjennom mange år, mens Linux-baserte jern opplever økt etterspørsel.

Satsingen kan hevdes å være et forsøk på å flytte AIX-kunder over til Linux. Men det skal også være myntet på nye kundesegment med behov særlig innen big data, nettsky, analyse og datasentre.

Linux på Power blir av IBM betraktet som mer prisgunstig til slike bruksområder, ifølge kommentarer gitt ZDnet.

Lisa Orr Johansen som er global markedssjef hevder at én Power-prosessor kan erstatte 10 x86-baserte Intel-prosessorer, noe som igjen reduserer strømbehov og utgifter til nedkjøling, typisk store utgiftsposter i datasenteret.

– Vi fortsetter å satse på Unix, men det vokser ikke like raskt som Linux, sier IBM-direktør for Power-divisjonen til Wall Street Journal.

Deler av investeringen skal gå til et nytt teknologisenter i den franske byen Montpellier, der kunder skal få bistand til å flytte over til Linux.

Ifølge Wall Street Journal planlegges det også en egen «utvikler-cloud»; En nettjeneste drevet av IBM på Power-baserte servere hvor kunder kan bygge og teste Linux-applikasjoner uten kostnad.

God butikk

Det er ikke første gang IBM satser en milliard på Linux. Det gjorde de med stort hell også for snart 13 år siden. Linux var god butikk og investeringen ble raskt tjent inn.

IBM har lenge vært en sentral bidragsyter til Linux-prosjektet.

– Siste gang IBM forpliktet én milliard dollar til Linux, bidro det til å starte en innovasjonsflom som aldri dabbet av, sier direktør Jim Zemlin i Linux Foundation til ZDnet.

Ifølge Zemlin ser stiftelsen frem til hvordan Power-plattformen kan skape ytterligere innovasjon rundt Linux.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.