Ny Java frigjør applets fra nettleseren

Den største Java-oppdateringen noen sinne tilbyr mengder av nye funksjonalitet.

SwingSet2 med Nimbus-utseende
SwingSet2 med Nimbus-utseende

Den største Java-oppdateringen noen sinne tilbyr mengder av nye funksjonalitet.

Bedre brukervennlighet og ytelse er blant det Sun lover med Java Platform Standard Edition 6 Update 10 (Java SE 6u10), som nå er tilgjengelig for nedlasting.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten er at man med den nye implementeringen av Java-pluginen for nettlesere nå skal kunne dra og slippe applets, altså små Java-programmer som kjøres på websider i nettleseren, over på skrivebordet, som en slags widgets.

Dette kan ikke gjøres med alle appleter, det kreves blant annet at appleten er lagt inn på en webside med følgende parameter i applet-taggen:

<param name="draggable" value="true">

I de fleste tilfeller må man holde Alt-knappen og venstre mustast nede mens man drar appleten på plass.

Sun skriver riktignok på denne siden at denne funksjonaliteten er eksperimentell og at den kan bli fjernet i framtidige versjoner av Java Runtime Environment.

Det loves dessuten at oppstartstiden til Java-programmer og -applets skal reduseres betydelig, på grunn av den nye Java Quick Starter.

Selve installasjonen av Java skal også gå raskere, siden man i stedet for å laste ned hele Java Runtime Environment (JRE), i utgangspunktet bare laster ned mest brukte JRE-komponentene som er inkludert i Java Kernel. Ytterligere komponenter lastes ned av JRE ved behov.

For Windows-brukere er det interessant å vite at instruksjonsrøret for grafikk for Java er blitt skrevet om for å utnytte Windows-teknologien Direct3D til alt fra enkel fylling og kopiering til gradienter, vilkårlige transformasjoner, gjennomskinnelighet og andre mer avanserte 2D-operasjoner. Dette skal også forbedre ytelsen til Swing-applikasjoner som kjøres på Windows. Dette går også igjen i Nimbus, som er navnet på nydesignede brukergrensesnitt-kontroller for utviklere, som kun er basert på Java 2D vektorgrafikk.

SwingSet2 med Nimbus-utseende
SwingSet2 med Nimbus-utseende

Utviklere skal også kunne dra nytte av at det innebygde Deployment Toolkit sikrer at sluttbrukere kjører den nyeste versjonen av Java SE.

Den nye Java-pluginen for nettlesere skal ifølge Sun fungere likt med alle nettlesere, men samtidig skriver selskapet at noe funksjonalitet bare fungerer i IE6, IE7 og Firefox 3.

Positivt er det derimot at man nå kan velge hvilken versjon av pluginen som skal brukes til å kjøre en bestemt applet, dersom flere versjoner av JRE er installert på maskinen.

- Java SE 6u10 flytter grenser ved å legge til flere nye egenskaper og mer ny funksjonalitet enn noen tidligere, utdatert utgave, samtidig utgjør den en viktig milepæl mot den kommende utgivelsen av JavaFX, sier Jeet Kaul, sjef for Java Client Engineering ved Sun, i en pressemelding.

JavaFX er en familie med produkter fra Sun for å lage funksjonsrike Internett-applikasjoner. Den inkluderer et runtime-miljø og en samling verktøy som skal gjøre det raskt og enkelt for webutviklere og -designere å bygge og levere avanserte webapplikasjoner for PC-er, mobile enheter, TV-er og andre plattformer. Verktøysamlingen inkluderer også utviklings- og forfatterverktøy som skal fungere som brobyggere mellom designen rettet mot brukerne og den underliggende logikken.

Dette skal gi utviklere og designene bedre muligheter til å samarbeide med hverandre.

Suns vanlige nedlastingsside for Java har ennå ikke blitt oppdatert med den nyeste versjonen, men den er tilgjengelig nesten øverst på denne siden.

    Les også:

Til toppen