Ny mobilteknologi gir mindre stråling

Et skriv utgitt av de australske telemyndighetene slår fast at de nye 3G-sendemastene har lavere stråling enn dagens GSM-master.

Et skriv utgitt av de australske telemyndighetene slår fast at de nye 3G-sendemastene har lavere stråling enn dagens GSM-master.

Australian Communications Authority (ACA), som regulerer tele- og radiokommunikasjonen i Australia, skriver i et faktablad at sendemastene til tredjegenerasjons mobilnett har lavere stråling enn vanlige mobilmaster og blant annet taxiradioer. Dette rapporterer Berlingske Tidende.

Utgivelsen av faktabladet kommer som følge av massiv frykt blant naboene til 3G-mastene i Australia. En nederlandsk undersøkelse som ble publisert i fjor høst, viste at mange mennesker opplevde plager som hodepine og kvalme i simulerte felt fra 3G-master, uten å oppleve det samme i simulerte felt fra GSM-master.

Les også:
Alvorlig med mulig helsetrussel fra 3G mobil

"De elektromagnetiske energiemisjonsnivåene produsert av 3G-senderne regnes som lave, med en gjennomsnittlig stryke på omtrent 3 watt. Den gjennomsnittlige styrken er betydelig lavere enn nivåene til andre vanlige typer sendere, slik som toveis radioer som brukes av drosjer og nødtjenester. Blant annet stråler antennen til en 3G-basestasjon mindre enn en tidel av styrken til en drosjes toveis radio", heter det i skrivet.

Signalenes styrke avhenger av hvor høyt senderne står og hvor kraftig bruken er.

Også 3G-mobiltelefonene skal avgi mindre radiostråling enn vanlige GSM-telefoner.

Det australske skrivet er tilgjengelig her.

Til toppen