Ny mobiltelefon-lyd: "Swwsssshhhhh scwwsssshhhhh "

Neste gang du kjøper mobiltelefon kan det hende den sier "schwwssssh schwwssssh", og tvinger deg til å kikke i lydens retning.

Neste generasjons mobiltelefoner kan tenkes å bli levert med ny lydteknologi som gjør det umiddelbart klart hvem sin lomme telefonen ligger i, samtidig som det er "umulig" å ikke snu seg etter lyden.

Lyden er "schwwssssh schwwssssh", og den er utviklet ved Universitetet i Leeds. Lyden skal være enkel å retningsbestemme, men mye mindre plagsom enn dagens sirener, lydsignaler og ringetoner, og selskapet SoundAlert har allerede tegnet kontrakter med sirenefabrikanter rundt om i verden.

Lyden hadde premiere for to uker siden, og SoundAlert har også vært i Oslo og vist frem teknologien til flere fergeselskaper. Disse skal ta i bruk lydene for å hjelpe folk å finne veien ut av brennende passasjerskip, ifølge Sydney Morning Herald.

Teknologien benytter såkalt bredbåndslyd, altså lyd fra en stor del av frekvensspekteret - omtrent som lyden av en elv eller en TV som ikke er innstilt - noe som gir hjernen et stort antall "spor" for å regne ut hvor den kommer fra.

- Enhver som hører lyden vil forstå nøyaktig hvor den kommer fra, og det øyeblikkelig. Den setter igang en reaksjon som gjør at du er nødt til å snu deg etter lyden, forteller professor Deborah Wittington ved Universitetet i Leeds.

Hun er hørselsekspert, og står bak forskningen som SoundAlert baserer seg på. Selskapet har lisensiert teknologien for ryggealarmer til flere verdens største bil- og maskinprodusenter, deriblant Volvo.

Sikkerhetsansvarlige ved flyplassen i München fikk demonstrert hvordan lyden kan hjelpe folk å finne utganger og utveier i røykfylte rom, og skal nå bygge det inn i evakueringsalarmene sine.

Banker og butikker vurderer å installere teknologien for å lure tyver og ranere til å snu ansiktet mot overvåkingskameraene.

Og den vil også kunne gjøre det enklere å finne mobiltelefonen i fremtiden. Hvis du kan leve med at alle snu seg etter lyden hver gang den sier "schwwssssh schwwssssh"...

Til toppen