Ny OpenOffice skal støtte OOXML

3.0-utgaven av OpenOffice kan bli nøkkelprodukt fordi den støtter «alle» formater.

Ny OpenOffice skal støtte OOXML

3.0-utgaven av OpenOffice kan bli nøkkelprodukt fordi den støtter «alle» formater.

OpenOffice.org, en stadig mer populær utfordrer til Microsofts Office-produkter, skal komme i en helt ny versjon til høsten, trolig i september. digi.no har snakket med Martin Hauge, som styremedlem i stiftelsen "Åpne Kontorprogram på Norsk" og IT-sjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, om hva som kan forventes av nyheter i den kommende utgaven.

Hauge innleder med å si at utviklingen av denne versjonen skjer på et helt annet grunnlag enn tidligere, fordi selskaper som Google, Novell, Red Office og IBM har bidratt med langt større tyngde.

- Det er nå en fin balanse mellom store og små bidragsytere, sier Hauge. For i tillegg til de store selskapene, åpnes det nå for at enkeltutviklere og mindre aktører kan bidra enda mer gjennom utvidelser til selve programvaren.

- OpenOfffice.org 3.0 får støtte for programvareutvidelser. Tankegangen har mye felles med det som kjennetegner Mozillas Firefox, sier Hauge.

- Tankegangen har mye felles med det som kjennetegner Mozillas Firefox - Utvidelsene skal kunne tas i bruk ved hjelp av to klikk med musen. Allerede nå er det laget 100 utvidelser til OpenOffice.org. Disse tilbyr funksjonalitet som pakking av filer og beskjæring av bilder. Det finnes et eget verktøy for å lage slike tillegg, sier Hauge.

OpenOffice.org 3.0 skal også tilby Microsoft Outlook-lignende funksjonalitet ved at den integrerer Mozillas kalender- og e-post-løsninger.

Den kommende kontorpakken skal kunne lese dokumenter lagret i Microsoft OOXML-format. I tillegg skal den integreres med Googles Docs-tjeneste.

- Nytt er også hybride PDF-dokumenter. Dette er dokumenter som kan åpnes i en PDF-leser, men som opptrer som ODT-filer i OpenOffice.org, sier Hauge. Han legger til at det nå også skal være mulig å importere PDF-dokumenter i tegneprogrammet til kontorpakken.

- Veldig mange setter pris på PDF-mulighetene som OpenOffice.org allerede gir, forteller Hauge.

    Les også:

- Nytt er også hybride PDF-dokumenter. Den kommende versjonen skal dessuten være mye mer rettet mot publisering på weben og tilbyr støtte for blant annet wikier og weblogger som kan lages i tekstbehandlingsdelen av OpenOffice.org.

- Dette gir mye lavere terskel for slik publisering, og det flytter rammene ut det begrensede rommet til PC-en, sier Hauge.

- Til tross for at det er mye nytt i OpenOffice.org 3.0, er programmet likevel lett gjenkjennelig for dagens brukere, mener Hauge. Dette er viktig, slik at brukerne ikke må lærer opp på nytt for å benytte funksjonalitet de allerede kjenner i dag.

Hauge forteller at nyhetene i OpenOffice.org 3.0 vil bli nærmere presentert under OpenOffice.org-sporet ved årets Go Open-konferanse, som arrangeres i Oslo i begynnelsen av april. Her skal man også forsøke å avlive noen myter om OpenOffice.org, spesielt med fokus på fagsystemer, i tillegg til en del om forholdet til Microsoft OOXML-formatet, samt litt om veksten til OpenOffice.org.

- Vi merker særlig spredning av OpenOffice.org der skolene tar det i bruk, avslutter Hauge.

En første betaversjon av OpenOffice.org 3.0 er planlagt i slutten av april i år.

Til toppen