Ny programvare for overvåking av ansatte

Ansatte som har tilbøyeligheter til å være løsmunnet med bedriftshemmeligheter, bør være oppmerksomme på et nytt verktøy som gjør det lettere å sjekke hva du gjør på datamaskinen din.

Selskapet Raytheon, som blant annet leverer varer til det amerikanske forsvaret, hevder at deres programvare "SilentRunner" er fremtidens nettverksovervåking.

I stedet for å stole fullt og helt på søk etter mistenkelige ord, benytter programmet matematiske regneregler (algoritmer) til å analysere kommunikasjonsmønstre. Deretter blir analysene omgjort til tredimensjonale bilder. Ved å se på bildene kan overvåkerne følge trafikk-mønstre og beskytte bakdører eller andre avvik som kan bety at sensitive opplysninger befinner seg i en risikabel sone.

Selskapet sier til Associated Press at å betale 65.000 dollar for dette programmet er en god måte å beskytte bedrifter mot slepphendte og løsmunnede medarbeidere på. Samtidig slipper man å finkjemme personlige filer, dokumenter eller e-postmeldinger for å se etter mistenkelige ord.

Blant de som har kjøpt dette programmet er både amerikanske myndighetsinstanser og private bedrifter. Raytheon håper nå å utvide kundegruppen til å omfatte alle som har en hemmelighet de gjerne vil bevare for seg selv.

Selv har selskapet, ifølge AP, i fjor saksøkt 21 mennesker (blant dem de fleste ansatte i selskapet) for å ha røpet bedriftshemmeligheter på praterom på nettet.

Men Raytheon er ikke alene om å få offentliggjort bedriftshemmeligheter. En amerikansk undersøkelse viser at 1000 selskaper har mistet informasjon for 45 milliarder dollar, og de fleste sikkerhetsbristene kom fra egne ansatte.

Selskaper bør også være oppmerksom på at selvom ny teknologi kan gjøre overvåking av ansatte lettere, er det viktig å ta vare på ansattes rett til personvern.

Man må finne balansen mellom det å bryte seg inn i ansattes private sfære, og å beskytte selskapets forretningshemmeligheter.

Raytheon understreker overfor AP at dette programmet er laget med tanke på å beskytte selskapsinformasjon, ikke for å overvåke ansattes vaner.

Til toppen