JUSS OG SAMFUNN

Ny statuskode på weben kan varsle om sensur

I ferd med å bli standardisert.

Den nye HTTP-statuskoden, 451, skal gjøre det tydeligere for nettleserbrukere at årsaken til at de ikke får tilgang til innholdet de ønsker å se, skyldes sensur.
Den nye HTTP-statuskoden, 451, skal gjøre det tydeligere for nettleserbrukere at årsaken til at de ikke får tilgang til innholdet de ønsker å se, skyldes sensur. Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. des. 2015 - 12:43

I vår del av verden er det lite av det som publiserer på internett som blokkeres av myndighetene. I en del andre land er situasjonen en helt annen. Tjenester og innhold som vi tar som en selvfølge, blir i enkelte land sperret helt eller delvis sensurert av myndighetene.

451

Det har i et par år pågått et arbeid for å gjøre det mulig å signalisere tydeligere at innhold på weben har blitt sensurert. Forslaget har gått ut på å bruke en ny feil- eller statuskode for HTTP, nemlig 451, og et dokument som skriver denne statuskoden ble publisert av Internet Engineering Task Force (IETF) i forrige uke etter godkjenning fra Internet Engineering Steering Group (IESG).

Dokumentet har tittelen «An HTTP Status Code to Report Legal Obstacles» og spesifiserer HTTP-statuskoden som skal brukes dersom tilgangen til en ressurs nektes på grunn av juridiske krav.

Ifølge Mark Nottingham, som leder IETF-arbeidsgruppen for HTTP (Hypertext Transfer Protocol), vil dokumentet etter hvert bli gjort til et RFC-dokument (Request for Comments). Men ifølge Nottingham kan man trygt begynne å bruke feilkoden allerede.

Ingen garanti

Han understreker dog at det ikke er noen garanti for at myndigheter som sensurer innhold i nettverket vil bruke koden. Tvert imot vil de kanskje forsøke å skjule at innholdet blir sensurert bort.

Nottingham tror derfor at statuskoden i langt større grad vil bli brukt på webservernivå, av leverandører som tvinges til å sensurere sitt eget innhold av myndighetene i visse land. Han nevner Github, Twitter, Facebook og Google som eksempler på dette.

I tillegg til å informere vanlige brukere om hvorfor de ikke får tilgang til et visst innhold, er tanken at statuskoden også kan brukes av systemer som registrerer sensur.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.