JUSS OG SAMFUNN

Ny statuskode på weben kan varsle om sensur

I ferd med å bli standardisert.

Den nye HTTP-statuskoden, 451, skal gjøre det tydeligere for nettleserbrukere at årsaken til at de ikke får tilgang til innholdet de ønsker å se, skyldes sensur.
Den nye HTTP-statuskoden, 451, skal gjøre det tydeligere for nettleserbrukere at årsaken til at de ikke får tilgang til innholdet de ønsker å se, skyldes sensur. Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. des. 2015 - 12:43

I vår del av verden er det lite av det som publiserer på internett som blokkeres av myndighetene. I en del andre land er situasjonen en helt annen. Tjenester og innhold som vi tar som en selvfølge, blir i enkelte land sperret helt eller delvis sensurert av myndighetene.

451

Det har i et par år pågått et arbeid for å gjøre det mulig å signalisere tydeligere at innhold på weben har blitt sensurert. Forslaget har gått ut på å bruke en ny feil- eller statuskode for HTTP, nemlig 451, og et dokument som skriver denne statuskoden ble publisert av Internet Engineering Task Force (IETF) i forrige uke etter godkjenning fra Internet Engineering Steering Group (IESG).

Dokumentet har tittelen «An HTTP Status Code to Report Legal Obstacles» og spesifiserer HTTP-statuskoden som skal brukes dersom tilgangen til en ressurs nektes på grunn av juridiske krav.

Ifølge Mark Nottingham, som leder IETF-arbeidsgruppen for HTTP (Hypertext Transfer Protocol), vil dokumentet etter hvert bli gjort til et RFC-dokument (Request for Comments). Men ifølge Nottingham kan man trygt begynne å bruke feilkoden allerede.

Ingen garanti

Han understreker dog at det ikke er noen garanti for at myndigheter som sensurer innhold i nettverket vil bruke koden. Tvert imot vil de kanskje forsøke å skjule at innholdet blir sensurert bort.

Nottingham tror derfor at statuskoden i langt større grad vil bli brukt på webservernivå, av leverandører som tvinges til å sensurere sitt eget innhold av myndighetene i visse land. Han nevner Github, Twitter, Facebook og Google som eksempler på dette.

I tillegg til å informere vanlige brukere om hvorfor de ikke får tilgang til et visst innhold, er tanken at statuskoden også kan brukes av systemer som registrerer sensur.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.