BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Nye Android med mye bedre batteritid

Tidlige tester med lovende resultater.

Googles Sundar Pichai presenterte Android L under selskapets årlige utviklerkonferanse I/O i forrige uke. Det nye operativsystemet lanseres til høsten.
Googles Sundar Pichai presenterte Android L under selskapets årlige utviklerkonferanse I/O i forrige uke. Det nye operativsystemet lanseres til høsten. Bilde: Google keynote
3. juli 2014 - 08:15

Nye Android L ser ut til å gi betydelig lengre batteritid på mobiltelefonen.

Google har utviklet en samling med løsninger som er bakt inn i operativsystemet, og som de kaller for Project Volta. Volta er et sett med verktøy som lar brukerne manuelt sjekke hvilke applikasjoner som bruker mer batteri og når på dagen telefonen konsumerer mest strøm.

Det er også flere underliggende løsninger som effektiviserer strømbruken, som stenger prosesser etter behov, senker hastigheten på prosessorene eller dataoverføring, alt for å redusere batteriforbruket.

Et nytt programmeringsgrensesnitt (API) kalt «Job Scheduler» gjør det mulig å nedprioritere mindre viktige prosesser og utsette dem til senere, for eksempel kan app-utviklere velge å utsette spesifikke funksjoner til mobilen er plugget inn for lading.

Det at Android L bruker ART-motoren i stedet for Dalvik bør også ha en del å si, da ART er mer effektiv og raskere.

Nå har nettstedet Ars Technica tatt seg tid til å teste disse påstandene. Testen bruker den tidlige, uferdige utviklerversjonen av Android L, og denne ble installert på en godt brukt Nexus 5-smartmobil. Det er med andre ord ikke snakk om optimale testforhold.

Åpenbart bedre batteri med Android L. <i>Bilde: Ars Technica</i>
Åpenbart bedre batteri med Android L. Bilde: Ars Technica

Likevel viser tallene at batteritiden øker med 36 prosent, eller hele to ekstra timer.

Testen ble utført ved å laste inn nettsider over Wi-Fi hvert 15. sekund, mens skjermen hele tiden er påskrudd, inntil enheten går tom for batteri og skrur seg av.

Testen tok heller ikke i bruk funksjonen som skrur ned telefonens ytelse ved mindre enn 15 prosent igjen av batteriet. Dermed kan battertiden i praksis bli enda bedre når Android L lanseres til høsten.

Ifølge testerne bør opplevelsen bli enda bedre på sikt. «JobScheduler»-funksjonen innebærer tross alt at applikasjoner må være utviklet for dette. Strømforbruket kan altså bli ytterligere redusert når applikasjonene fra både Google selv og tredjepartsutviklere er tilpasset de nye mulighetene.

Uansett er det tydelig at Android L bør være noe å se frem til for Android-brukere, også for de med eldre, godt brukte enheter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.