FORBRUKERTEKNOLOGI

Nye Apple Watch har innebygget EKG-funksjon

Storlansering i Cupertino.

Jeff Williams, Apples chief operating officer, snakker om Apple Watch under en presentasjon den 12. september.
Jeff Williams, Apples chief operating officer, snakker om Apple Watch under en presentasjon den 12. september. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez
12. sep. 2018 - 19:33
Apple-sjef Tim Cook under Apple-lanseringen i Cupertino den 12. september. <i>Foto:  NOAH BERGER / AFP</i>
Apple-sjef Tim Cook under Apple-lanseringen i Cupertino den 12. september. Foto:  NOAH BERGER / AFP

Under et stort arrangement i Cupertino i California onsdag kveld lanserte Apple en ny versjon av Apple Watch. Den nye klokken har fått navnet Apple Watch Series 4, og har fått en skjerm som er mer enn 30 prosent større enn i forgjengeren, og skjermen går nå enda lenger ut i kantene.

Jeff Williams, Chief Operating Officer  i Apple, la i sin presentasjon spesielt vekt på Apple Watch som et produkt som skal inspirere folk til å være mer aktive – med blant annet treningsfunksjoner, innebygget pulsmåler, og så videre.

En av de store nyhetene var en ny EKG-funksjon. <i>Foto:  Scanpix / STEPHEN LAM</i>
En av de store nyhetene var en ny EKG-funksjon. Foto:  Scanpix / STEPHEN LAM

En ny helserelatert funksjon, er at klokken nå kan detektere om du faller – og i såfall automatisk ringe nødnummeret hvis du ikke responderer i løpet av ett minutt etter at du har falt. Denne funksjonen baserer seg på forbedredet gyroskop og aksellerometer i klokken. 

Klokken vil også kunne registrere uregelmessigheter i hjerterytmen, og varsle deg. Det er faktisk elektroder på baksiden, slik at du får det Apple hevder er en EKG-funksjon (elektrokardiogram) – noe à la det du kan få hos legen. Du kan når som helst sette igang EKG, og få beskjed om hvorvidt hjertet slår normalt – eller om du bør ta kontakt med lege. 

Prosessoren i klokken kalles S4, som er en 64-bit tokjerneprosessor som skal være dobbelt så rask som prosessoren i Apple Watch Series 3.  

Klokken har fått nye urskiver, og brukergrensesnittet til klokken har blitt redesignet. Det er nå Watch OS 5 som surrer og går på innsiden.

Høyttaleren i klokken har også blitt redesignet og skal nå ha 50 prosent høyere lyd. Samtidig er også mikrofonen flyttet til motsatt side av høyttaleren, for å minimere ekko. 

Den nye Apple Watch-modellen har fått nye urskiver og forbedret brukergrensesnitt. <i>Foto:  JUSTIN SULLIVAN/Scanpix</i>
Den nye Apple Watch-modellen har fått nye urskiver og forbedret brukergrensesnitt. Foto:  JUSTIN SULLIVAN/Scanpix

Batteritiden er oppgitt til 18 timer. 

Klokken vil være tilgjengelig i tre farger, blant annet en ny gullfarget variant i rustfritt stål. Norge er blant de første landene som før klokken, som kommer i handelen den 21. september. Prisen er fra 4390 kroner for versjonen uten 4G (4G-versjonen vet vi ikke om kommer hit til lands ennå). Den gamle Series 3-klokken blir samtidig satt ned til 2290 kroner. 

Her kan du lese testen av den forrige Apple Watch-modellen »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.