FORBRUKERTEKNOLOGI

Nye brikkesett kan redefinere PC-en

Intels nye brikkesett i i945-familien gjør PC-er bedre egnet til lyd og bilde, og langt enklere å drifte.

27. mai 2005 - 09:36

I går kveld i San Francisco hadde Intel en storslagen lansering sammen med nøkkelpartnere som Dell, Hewlett-Packard og Lenovo (tidligere IBM PC).

Anledningen var lanseringen av nye Pentium D-prosessorer med doble kjerner, og nye brikkesett for forbruker- og bedrifts-PC-er. De tre PC-leverandørene som deltok på arrangementet vil alle lansere modeller med de nye prosessorene og de nye brikkesettene. HP har allerede rukket å kunngjøre sine, også med norske priser.

De nye brikkesettene er ledd i Intels nye strategi med å tilby plattformer for ulike typer PC-er. Det innebærer at prosessorer, brikkesett, kommunikasjon og andre komponenter grupperes i egne plattformer, etter modell av Centrino-plattformen for bærbare PC-er. Centrino omfatter tilrettelagte komponenter for bærbare PC-er, som også er laget med tanke på å fungere godt sammen. Intel brukte begivenheten i San Francisco til formelt å lansere plattformen for bedrifts-PC-er, Professional Business Platform, som ble kunngjort i forrige uke. Intel-sjef Paul Otellini har også lovet en egen plattform for stue-PC-er.

Intel lanserte to nye typer brikkesett. i955X er beregnet på tunge grafiske applikasjoner i hjem og yrke, det vil si spill, bildebehandling, konstruksjoner og lignende.

Mer interessant er den nye i945-serien. Denne blir et bærende element i plattformen for bedrifts-PC-er, og vil tilby spesielle egenskaper for å støtte tale over IP, høyt oppløselige skjermer, bedre sikkerhet, virtualisering og enklere drift. Brikkesettet kommer i to varianter, i945G med integrert grafikk og i945p som krever ekstern grafikk.

i945 omfatter Intels Active Management Technology som er konstruert med tanke på å kunne fjerndrifte – konfigurere, forsyne, oppdatere – PC-er over et nettverk, selv om de er slått av. Teknologi sørger også for automatisk sentral oppdatering av informasjon om PC-ens tilstand.

Virtualiseringen i i945-brikkesettet åpner for at PC-en vil kunne kjøre to atskilte operativsystemer samtidig, og for å dele opp PC-en i atskilte partisjoner. Talehåndteringen med innebygget støyfjerning kan legge et grunnlag for å legge IP-telefoni i PC-en, også i krevende miljøer.

Alle disse egenskapene gjør at i945-brikkesettet redefinerer PC-en på et nytt og høyere nivå.

Intel tilbyr flere hovedkort med i945-brikkesett.

Hothardware.com gir en utførlig gjennomgang av de nye brikkesettene, blant annet denne plansjen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.