Nye iPod og mini-Mac til bunnpris

Nyhetene iPod Shuffle og Mac Mini markerer Apples inntreden i bunnprissegmentet.

I lang tid har ryktemakere kunne fortelle at Apple ville lansere en flashminnebasert iPod og en svært kompakt Macintosh i forbindelse med MacWorld 2005 som åpnet for fullt i dag. Som så mange ganger tidligere, stemte ryktene godt med virkeligheten.

Størst allmenn interesse er det kanskje for den nye, flashminnebaserte iPod shuffle. Denne bærbare musikkspilleren kommer i to utgaver med lagringskapasitet på henholdsvis 512 MB og 1 GB. Prisen for den billigste er i 849 kroner, mens den dyreste koster 1290 kroner. Spilleren skal være mindre enn en pakke tyggegummi og kan festes til en snor rundt halsen.. Se bildet nedenfor.

Den nye spilleren fungerer sømløst med iTunes Autofill-egenskap som automatisk velger sanger fra en brukers musikkbibliotek. Alt som kreves av brukeren er et eneste klikk.

Spilleren er uvanlig nok ikke utstyrt med noe display. I stedet vil spilleren selv velge ut tilfeldige spor, eventuelt spille av musikk fra brukeren spillelister.

iPod shuffle skal kunne spille av musikk i inntil 12 timer. Den kan lades ved at den kobles til en USB-port. Oppladingen tar da fire timer.

Spilleren støtter lydfilformatene AAC og MP3, i tillegg til lydbøker.

Mac mini

Den andre store produktlanseringen Steve Jobs bekreftet i dag, var Mac Mini. Denne maskinen, som koster fra 4490 kroner, skal være den billigste Macintoshen noensinne.

Maskinen inkluderer selvfølgelig operativsystemet Mac OS X, i tillegg til multimediesuiten iLife ’05, som består av nye utgaver av iPhoto, iMovie, iDVD and GarageBand.

Maskinvaren består av en G4-prosessore med klokkehastighet på enten 1,25 eller 1,42 GHz. Grafikken leveres av en ATI Radeon 9200-basert løsning med 32 MB dedikert DDR-minne.

Maskinen kan leveres med inntil 1 GB minne og harddisk på enten 40 eller 80 GB. Den har et slot-basert optisk drev for avspilling av DVD-er og brenning av CD-er. Tilkobling til eksterne enheter gjøres ved hjelp av en FireWire 400-port eller to USB 2.0-porter. Maskinen har en skjermutgang som støtter både DVI- og VGA ved hjelp av en adapter, og som dermed skal kunne brukes sammen med de fleste skjermene på markedet. Modem og Ethernet-adapter er inkludert, WLAN (Airport Extreme) er derimot tilleggsutstyr. Det samme er en Bluetooth-modul.

Maskinen veier 1,32 kg og måler 16,5 cm x 16,5 cm x 5,1 cm. Den skal bli tilgjengelig i Norge den 29. januar.

Den rimeligste modellen, som i Norge koster 4490 kroner, inkluderer prosessoren med 1,25 GHz klokkehastighet, 40 GB harddisk og 256 MB minne. Den noe dyrere modellen koster 5290 kroner og er utstyrt med 1,42 GHz prosessor og 80 GB harddisk. Forøvrig er den identisk med de rimeligste modellen.

digi.no kommer tilbake til de øvrige produktlanseringene fra Apple i morgen, onsdag.

;