JUSS OG SAMFUNN

Nye IT-ideer til IT-ministeren

Samler smarte hoder til ny Digital Agenda

Regjeringen henter ideer fra næringsliv, stat og kommune i startfasen med en ny Digital agenda.
Regjeringen henter ideer fra næringsliv, stat og kommune i startfasen med en ny Digital agenda. Bilde: Abbyasov Alexey
17. mars 2015 - 10:47

Hvordan kan informasjonsteknologi brukes i offentlig sektor for å øke produktiviteten i samfunnet?

Omtrent slik er utgangspunktet for møtet som moderniseringsminister Jan Tore Sanner har med et utvalg ledere fra offentlig og privat sektor tirsdag formiddag.

Målet er å snekre en ny IT-strategi for regjeringen, en Digital Agenda del 2. Sanner er blant annet inspirert av den ferske rapporten fra Produktivitetskommisjonen, som mener at den digitale teknologien kan ha stor effekt for offentlig sektor.

Det ubesvarte spørsmålet er hvordan den skal brukes.

Les også: Deler ut en million små datamaskiner

Forsmak

Nå ber Sanner om innspill fra 14 ulike mennesker med ulik bakgrunn og erfaring. Som en forsmak har digi.no bedt deltakerne å røpe litt av det som kommer.

Her er noen av ideene.

Bilde: Lyse
Toril Nag

Lyse

Digital læring

Innføre gode digitale læremidler i skolen og innføre programmering som valgfag. Etter- og videreutdanningen må sikre at lærerne har tilstrekkelig digital kompetanse og kan drive utviklingen i rett bruk av rett teknologi.

Jens Hauglum

Finn.no

Styrke åpne standarder og tilgangen til offentlige data

Åpne for at mer av fremtidens digitale tjenester kan bygges av andre enn offentlige aktører. Dette vil kunne bidra til et bedre tjenestetilbud og legge til rette for næringsutvikling og innovasjon.

 

Daniel R. Döderlein, gründer og CEO, Mcash
Bilde: Pressefoto
Daniel Döderlein

Mcash

Bygge kunnskapsbaserte arbeidsplasser for neste generasjon

Programmering bør være noe alle skal innom på ett eller annet tidspunkt på samme måte som man i dag lærer engelsk. Morgendagens viktigste språk er trolig ett programmeringsspråk.

 

Bilde: Leif Hamnes
Morten Dæhlen

UiO

Bygge digital kompetanse

Store planer blir ikke noe av så lenge det ikke finnes folk med kompetanse til å gjennomføre dem. Digital kompetanse betyr ikke det å kunne bruke digitale verktøy, men å forstå hvordan den digitale verden er bygget opp og hvordan IKT påvirker atferd, organisasjoner og hele samfunnet.

 

Bilde: Marius Jørgenrud
Eirik Lae Solberg

Oslo kommune

Offentlig digital tjenestetrapp

Den viser hvilke nye digitale tjenester som stat og kommune skal lansere de neste 4-5 årene. Dette må synliggjøres i tildelingsbrev, digitaliseringsrundskrivet mv. Det må være forpliktene for departementer, statlige etater og kommunene. Trappen vil dermed bidra til sterkere styring og prioritering av nasjonale digitale tiltak og gir signaler til IT-leverandørene om hvilke områder som skal prioriteres de nærmeste årene. Da kommer innovasjonen på områder det er behov for.

 

Bilde: KS
Trude Andresen

KS

Rammebetingelser for innovasjon

For å få gode løsninger som faktisk dekker kommunenes behov, må vi utfordre leverandørene til å utvikle nye løsninger i stedet for at de kommer til sektoren med ferdige løsninger "på jakt etter et behov".

 

Bilde: Per Ervland
Per Morten Hoff

IKT Norge

Utvikle en offentlig skytjeneste

Det er i dag mer enn 700 offentlige datasenter. Svært mange offentlige tjenester kan av de ansatte i offentlig sektor kun nås om du er logget på systemet på arbeidsplassen. Du kan f.eks ikke jobbe hjemmefra eller andre steder enn din fysiske arbeidsplass.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.