TELEKOM

Nye medlemmer og nye mobiler i LiMo

Den eldste av de åpne mobilplattformene viser plutselig tegn til fornyet og kraftig liv.

5. aug. 2008 - 11:01

Stiftelsen LiMo Foundation – LiMo står for «Linux mobile» – kunngjorde denne uken at de har fått 11 nye medlemmer, og at tre av deres opprinnelige medlemmer, Motorola, Panasonic og NEC, har lansert til sammen syv nye mobiltelefoner basert på stiftelsens åpne spesifikasjoner.

Nyhetene betyr at det er i dag selges 21 ulike modeller av mobiltelefoner basert på LiMo. Motorola har det største utvalget beregnet på et internasjonalt publikum, mens apparatene fra NEC og Panasonic er tilpasset den japanske standarden FOMA til NTT Docomo. Ellers har LG en egen «LiMo Phone», mens Aplix tilbyr en utviklermodell og Purple Labs et OEM-produkt i form av en svært rimelig men allsidig 3G-mobil beregnet på markeder i sterk vekst. Samsung er med i stiftelsen, men har ennå ikke lansert en mobil basert på dens spesifikasjoner.

LiMo er med andre ord kommet mye lenger enn Google, som ennå har til gode å sende en mobil med Android ut på markedet.

Stiftelsen ble dannet i januar som et alternativ til det absolutt første forsøket på å samle støtte for en standard Linux-implementering til mobiltelefoner, Linux Phone Standards Forum fra november 2005. Dette forumet oppløste seg selv i juni i år, og medlemmene sa de ville gå over til LiMo. Ni av LiMos 11 nye medlemmer kommer derfra.

De nye medlemmene styrker LiMo på forskjellig vis. Freescale Semiconductor (som var en del av Motorola fram til 2004) innebærer at stiftelsen får en tung aktør innen brikkeproduksjon. Telecom Italia betyr bredere tilgang til Europa.

Kinesiske utstyrsprodusenter som Cellon International, Longcheer Holdings og særlig ZTE innebærer at Google vil møte skjerpet konkurranse i sin allianse med China Mobile.

De nye LiMo-medlemmene Esmertec, Movila, Packet Video og VirtualLogix er utviklingsselskaper som antas å ville satse på alt fra virtualisering til rammeverk for multimedia.

I et intervju med magasinet Forbes sier global markedsdirektør i LiMo, Andrew Shikiar, at stiftelsen i løpet av de nærmeste månedene vil lansere verktøy som utviklere kan bruke til å lage applikasjoner som kjører på alle LiMo-mobiler. En oppgradert utgave av LiMo-plattformen ventes tidlig på nyåret.

Den tredje konkurrenten innen åpne mobilplattformer, ved siden av LiMo og Google Android, er Symbian. Symbian Foundation har ikke ferdigstilt sitt system i åpen kildekodeutgave ennå, men er langt bedre etablert i markedet. Det har i sommer vært spekulert i en mulig sammenslåing mellom Android og Symbian.

Shikiar kommenterer ikke det, men sier at alle tre aktører vil måtte samarbeide til en viss grad. Han nevner særlig at Google vil ønske å kjøre sine applikasjoner på både LiMo og Symbian i tillegg til Android.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.