Nye norske IT-oppdrag i Ukraina

Lar seg ikke skremme av krigen.

Nye norske IT-oppdrag i Ukraina
Demonstrasjonene i Kiev for et år siden førte til produksjonsstopp i én dag for IT-utviklerne i området. Krig i øst, men mer normale forhold vestover lokker utenlandske virksomheter tilbake. Bilde: Efrem Lukatsky

Norske IT-aktører viser tegn til ny interesse for Ukraina etter at ting har stått litt på stedet hvil det siste året.

Landet satser store penger på å lokke til seg vestlige IT-selskaper for å bygge seg opp teknologisk og knytte seg nærmere til den delen av Europa Men krigshandlingene i de østlige delene av landet skremte de aller fleste til å holde seg unna, da planene ble lansert i fjor vår.

Det hjalp ikke med forsikringer om at det meste av IT-virksomheten foregår rundt hovedstaden lenger nordvest fra de konfliktfylte grenseområdene i øst.

Nye avtaler

Nå er det tegn til at den utviklingen er i ferd med å snu.

– Vi har nylig inngått nye avtaler med flere norske selskaper, forteller Kjell Espen Leirvaag ved Scandinavian House i hovedstaden Kiev. Selskapet bistår IT-bedrifter med etablering av outsourcingressurser i landet.

Så selv om det ennå er konflikt i Ukraina, kan han notere seg økt aktivitet. Optimismen er såpass stor at selskapet flytter inn i nye og større lokaler.

Stor ingeniørtetthet

Landet er blitt store på IT-outsourcing i Europa og Nord-Amerika med drøyt 800 bedrifter i dette segmentet. De huser til sammen 50.000 IT-konsulenter. Totalt har landet 250.000 IT-konsulenter og er det landet i Europa med flest utdannede ingeniører.

Det er ingen tvil om at det er prisene som lokker.

Timesatsen ligger rundt 60 prosent lavere enn i Norge, og de som vurderer å bruke outsourcing-ressurser i Ukraina blir møtt med regnestykker som viser at drift- og utviklingskostnadene ligger på det halve.

Kjell Espen Leirvaag, salgsdirektør, Scandinavian House AS.
Kjell Espen Leirvaag hos Scandinavian House i Kiev ser tegn til at norske bedrifter begynner å bli tryggere på å benytte IT-ressurser i Ukraina. Bilde: Scandinavan House

Ingen stopp

– Hva er årsaken til at det begynner å røre på seg nå?

– Faktum er at IT-utviklerne i Kiev ikke har hatt én dag med produksjonsstopp det siste året, etter at det roet seg med demonstrasjoner på Maidan-plassen. Det har næringslivet hjemme oppfattet og sjekker ut mulighetene for å kjøpe IT-ressurser her, sier Leirvaag.

For sitt eget selskap merker han at ryktet om stabile leveranser sprer seg, og det får flere til å ta kontakt. Så langt har det ført til kontrakt med fire nye virksomheter som nå benytter eller er i forhandlinger om å ta i bruk IT-ressurser i Ukraina.

– Følger nyhetsbildet

En av dem er oppstartsbedriften FantN AS i Drammen. Nykommeren utvikler en digital hittegodstjeneste basert på QR-koder.

– Nå trenger vi en app tilknyttet tjenesten, og da gikk vi for Kiev fordi kostnadene er mye lavere enn hjemme, sier gründer og partner Bjørn Horgen.

Og du er ikke engstelig for krigshandlingene i landet?

– Vi følger med i nyhetsbildet og har spurt Scandinavian House om råd. Svaret derfra er beroligende. Og hvis det skulle skje noe, er våre data tilgjengelig på server og kan enkelt hentes ut, svarer Horgen.

Les også:

– Apple kaster ut utviklere 

Google sier «njet» til Russland 

Tidenes hackerangrep