Nye regler gjør WAP fett!

Et nytt sett av retningslinjer, kalt M-Services, skal hjelpe WAP og mobilt Internett med å komme igang på andre forsøk. Video, nedlasting, spill, grafikk, skjermsparer, MP3 - og det er bare begynnelsen.

Den utskjelte protokollen som WAP-telefonene opererer over når de henter Internett-innhold, skal få en ny giv.

Wireless Application Protocol tilsvarer Hyper Text Transfer Protocol (http) som vi bruker når vi surfer web-en fra en datamaskin. Men til forskjell fra http, har WAP fått skylden for at det er kjipt å surfe fra mobiltelefonen.

Surfingen ble kanskje litt for grå og kjedelig for folk flest, for ikke å snakke om den tungvinte navigasjonen, små muligheter til interaktivitet eller mangel på andre elementer vi forbinder med Internett.

Derfor har en rekke mobiltelefonprodusenter gått sammen om et sett av retningslinjer, under navnet M-Services. Disse skal gjøre det enklere for brukerne å laste ned ringetoner rett fra telefonen, hente ned grafikk, ha skjermsparere, bruke animerte fargebilder, spille spill, styre e-postkontoen sin og surfe på nettet.

Målet er at mobilprodusentene skal implementere ganske like funksjoner på sine telefoner slik at det blir enklere for applikasjonsutviklere og innholdsleverandører å sette opp sine tjenester.

Som GSM Association sier det i sin pressemelding: - Alle som er involvert i GSM venter på WAP 2.0, som vil bli kommersielt tilgjengelig i 2002. Men denne standarden vil ikke være nok, for den vil ikke kunne forklare brukerne hvordan de skal benytte de tjenestene de blir tilbudt når de navigerer rundt.

Organisasjonen ønsker at mobilprodusentene skal være enige om hva som skal være omtrentlig prosedyre for for eksempel å laste ned en ringetone direkte gjennom telefonen. Dette er ikke nevnt i WAP-spesifikasjonen.

M-Services detaljerer mange foretrukne krav, så som hva slags knapper som bør finnes på telefonene for å gjøre det enkelt å navigere og slikt.

Her er noen av de andre "reglene" i M-Services:

Enhver varsellyd som ankommer telefonen kalles en ringetone. Telefonen aksepterer både MIDI, MP4 og Melody. Telefonen skal kunne laste ned, spille, lagre, slette og videresende ringelydene.


Skjermsparer:
Samme funksjoner gjelder for skjermsparer, eller "tapet". Telefonen skal kunne vise frem formatene JPEG, BMP, WBMP, både statisk og animert GIF, slik at man kommer ett skritt videre fra dagens kjedelige operatørlogoer.

Telefonen skal også kunne laste ned og videresende bilder, så man kan lagre sitt eget fotoalbum ombord. Formater her er JPEG og GIF.

Mulighet for nedlasting av spill er også et krav. Disse kan lagres, men ikke videresendes.

Nedlasting og avspilling av Java-programmer er også frivillig, og en har sett at mange mobilprodusenter, blant dem Nokia, har bestemt seg for å inkludere det i sine håndsett.

Lyd:
Telefonen skal kunne spille av MPEG-4 AAC og, valgfritt, MP3-komprimert lyd. Hvis det er MPEG-4 AAC er støttet, skal filformatet MPEG-4 benyttes i telefonen.

Støtte for video er også frivillig, men om man har det så skal det være MPEG-4.

Brukerne skal kunne benytte "skinn", eller muligheten for å spesialtilpasse utseendet på grensesnittet i telefonen etter egen smak.

Lange SMS-meldinger på opptil 640 bokstaver. Samtidig skal det være støtte for Enhanced Messaging Service (EMS) mens Multimedia Messaging Service(MMS) skal være den foretrukne løsningen for M-Services.

Hittil har Nokia, Motorola, Ericsson og en rekke operatører stilt seg bak det nye regelsettet, som kan leses i sin helhet på GSM Associations nettsider.

Der kan du også se en fet flash-presentasjon av hvordan mobilbruk vil kunne se ut om noen år.

Til toppen