Nysgjerrig på nye Windows 10 for mobil?

Nå er testversjonen tilgjengelig.

Nysgjerrig på nye Windows 10 for mobil?
Windows 10 for mobil er nå tilgjengelig for testing. Bilde: Microsoft

Som lovet - Microsoft har nå fått ut den første testversjonen av Windows 10 for mobiler. Det vil si den desktop-løse utgaven som er beregnet for mobiler og mindre nettbrett, og som skal være tett integrert med fullverdige Windows 10.

Helt siden Windows 10 ble først kunngjort i fjor høst har det vært mulig å kjøre en testversjon av operativsystemet for desktop-brukere. Denne testversjonen har hatt betydelige mangler, men har også blitt jevnlig oppdatert med ny funksjonalitet. Det innebærer likevel at man er klar over at man tester et produkt under utvikling.

Situasjonen er tilsvarende med mobile Windows 10.

Utvalgte modeller

For å teste den nye versjonen må man være registrert som tester hos Microsoft, noe alle kan gjøre. Man må også registrere enheten man vil teste på. Her er det imidlertid nokså store begrensninger: Per i dag kan man bare teste Windows 10 på en håndfull Lumia-enheter - Lumia 630, 635, 636, 638, 730 og 830. Ikke alle disse selges i Norge.

De fleste av disse er rimeligere modeller, og de mest avanserte Lumia-telefonene omfattes per i dag ikke av testprogrammet. Microsoft påpeker at dette er vanlig testprosess - man tester et nytt operativsystem på få enheter først, før man utvider til flere modeller. Det er bare at publikum ikke har sett dette i offentligheten tidligere.

Funksjoner som er tilgjengelige i denne testutgaven er fullskjermsbakgrunner, flere aktiviteter i varslingssenteret og mer interaktivitet i det, mye bedre tale-til-tekst-funksjonalitet, samt en mye bedre bildeapplikasjon.

Kommende testversjoner vil inneholde universal-appene for Office, IP-baserte Skype-meldinger som integreres i meldingsappen, og mer.

Samtidig inneholder denne nye versjonen en del begrensninger, som noe mindre funksjonell Cortana. Microsoft varsler også om flere kjente bugs og elementer som ikke fungerer.

Mye mer informasjon finnes her, sammen med enda flere advarsler om at det er en tidlig versjon som vil jevnlig oppdateres med nye funksjoner fremover.