Nytt CD-format tripler lagringen

TDK lanserte fredag et nytt CD-format som har tredobler både lagringskapasitet og skrivehastigheten-

Ifølge EE Times annonserte TDK Electronics under Consumer Electronics Show i Las Vegas at selskapet til høsten vil tilby en ny generasjon overskrivbare CD-plater (CD-RW).

Det nye formatet er resultatet av et samarbeid om såkalt MultiLevel (ML) opptaksteknologi mellom TDK, Mitsubishi, Sanyo og Plextor deltar i.

Ifølge TDK vil plater basert på ML-teknologien i første omgang kunne lagre opptil 2 GB med data. Skrivehastigheten på platene, som forventes å koste 2 dollar stykket, vil være 36X, det vil si 5,4 MB per sekund. TDK planlegger raskt å øke lagringskapasiteten til 2,6, senere 3,2 GB med data.

Platene vil ha samme størrelse som dagens CD-er (120 mm), men TDK planlegger også plater med mindre størrelse, blant annet 80 mm plater med en lagringskapasitet på 650 MB, spesielt egnet for digitale fotoapparater, samt 60 mm plater, beregnet for blant annet bærbare MP3-spillere. Disse vil romme 200 MB med data, det vil si mer enn tre timer med MP3-musikk, til en brøkdel av prisen av flashminne.

Ifølge EE Times er nøkkelen til teknologien IC-basert, noe som betyr at det ikke trengs å gjøres noen endringer i CD-RW-spillernes optikk eller maskinvare, foruten å legge til en ekstra integrert krets. I tillegg kommer selvsagt de nye platene, som allerede er utviklet av Mitsubishi.

Til tross for den solide økningen i lagringskapasiteten, er ikke tanken at det nye CD-formatet skal bli noen for erstatning for DVD. Til EE Times sier Kuni Matsui, president i TDK, at teknologien vil være en lavkostnadsløsning for å utvide levetiden til den rimelige CD-teknologien i årene som kommer. Men ML-teknologien vil ifølge Matsui overføres til DVD-plattformen etterhvert.

Til toppen