DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Skulle koste 81 millioner kroner å utvikle nytt IT-system. Foreløpig prislapp: 960 millioner

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Jan-Tore Egge
26. apr. 2019 - 16:01

Et IT-system som skal brukes til å rapportere eiendomsverdier i Danmark skulle ha en prislapp på 81 millioner danske kroner. Før systemet er ferdig levert har kostnaden økt til 960 millioner kroner. Det skriver Version2.

Da prislappen for IT-systemet ble anslått, regnet danskene bare på utviklingen av fundamentet til IT-systemet. Det får den danske professoren Søren Lauesen ved IT-universitetet i København til å rynke på nesen.

Begynner i feil ende

– Det er som å begynne å bygge grunnmuren til huset, før man i det hele tatt har funnet ut hva slags hus man skal bygge, sier professoren oppgitt til vårt danske søsternettsted. 

Han peker på at man i prosjekteringen av systemet helt har utelatt viktige elementer fra utformingen av systemet. Blant annet rensingen av dataene og utviklingen av beregningsmodellene som skal legges til grunn for eiendomssystemet. 

Lukker øynene

Å utelate disse elementene er det samme som å lukke øynene for de største kostnadene, mener den danske professoren. Han poengterer at dette er noe som ofte går igjen i store offentlige prosjekter. 

Søren Lauesen mener det som ofte skjer i denne typen prosjekteringer er at man glemmer å forholde seg til store og viktige elementer. Først langt ut i prosjekteringen oppdager de involverte at utfordringene er mye større enn først antatt. 

– Hadde man visst at det skulle så mye datarensing til, tror jeg ikke man hadde gått i gang med dette prosjektet i det hele tatt, sier han til Version2

Dårlig oversikt

Det danske Skatteministeriet innrømmer at de har hatt for dårlig oversikt over prosjektet i innledende fase. Programsjef Mette Ring Rossing mener likevel at det var riktig å gå i gang med utviklingen i 2015.

– Vi stod i en situasjon hvor vi vurderte at det var viktigere å gå i gang med prosjektet enn å ha fullstendig oversikt over kostnader fra start. Normalt sett skjer dette i omvendt rekkefølge, forsikrer hun til Version2

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen er ikke fornøyd med utviklingen i kostnadene til det nye eiendomssytemet. <i>Foto:  News Oresund</i>
Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen er ikke fornøyd med utviklingen i kostnadene til det nye eiendomssytemet. Foto:  News Oresund

Programsjefen sier til den danske nettavisen at prosjektet ikke har blitt påvirket i hverken negativ eller positiv grad.

Videre forteller hun at Skatteministeriet ikke kan garantere at IT-systemet ikke blir enda dyrere. 

Skatteminister Karsten Lauritzen i danske Venstre sier de ikke er tilfreds med håndteringen.

– Sett fra et politisk ståsted er det ikke tilfredsstillende at vi først langt inn i prosjekteringen får oversikt over de reelle kostnadene, sier han i en pressemelding. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.