MASKINVARE

Nytt materiale kan revolusjonere bærbare datamaskiner

En amerikansk forsker har utviklet et nytt materiale som kjøler ned brikkene med 200 grader samtidig som det leder strøm. Dette er spesielt interessant i alle datamaskiner hvor varmeutvikling er et problem.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mars 2000 - 10:57

Årsaken til at de fleste bærbare datamaskiner har langt svakere prosessorer enn sine stasjonære brødre, er at jo raskere en prosessor opererer, desto mer varme utvikler den. Og bortleding av varme er antagelig den mest krevende delen når en bærbar PC skal designes.

Ifølge EE Times Online hevder professor Mercouri Kanatzidis ved Michigan State University å ha funnet opp et materiale som kan redusere temperaturen elektroniske brikker arbeider under med 200°C.

- I dag bruker man vismut og tellur-legeringer for å lage termoelektriske materialer som kan senke temperaturen med 50°C, men ved å legge til cesium kan vi senke temperaturen med opptil 200°C, sier Kanatzidis til EE Times Online.

Den termoelektriske effekten er blott brukt siden 50-tallet, først og fremst i kompressorfrie kjøleskap i bobiler og campingvogner. Slike kjøleskap kan gjøres mindre enn kompressorbaserte.

En p-n-overgang.
En p-n-overgang.

Den termoelektriske effekten oppstår i alle p-n-overganger, men i vanlige halvledere er effekten for liten til å ha noen nytte i forbindelse med mindre elektroniske enheter, samtidig som prisen har vært for høy. En mikrobrikke basert på termoelektriske materialer vil koste omtrent 20 prosent mer enn en konvensjonell brikke. Og når temperaturen ikke blir senket med mer enn 50°C, har ikke det vært nok til å forsvare de økte kostnadene.

Men med en temperatursenkning på 200°C vil effekten være svært positiv for ytelsen på de elektroniske kretsene. Kanatzidis antyder en ytelsesøkning på hundre prosent. Og det vil en prisøkning på 20 prosent være verdt.

Den termoelektriske effekten oppstår når strøm flyter gjennom en p-n overgang. Da vil både elektroner og hull flyter vekk fra grensesnittet. Partiklene tar med seg ladningen og leder dermed en viss mengde varme vekk fra overgangen - det vil si avkjøler den.

− Størrelsen på avtalen er et signal om at vi ikke er nede på konsulentbruken vi ønsker, sier Vegard Storstad, avdelingsdirektør for IT-utvikling og data i Nav.
Les også

Nav skal kjøpe IT-konsulenter for milliarder: – God timing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.