SIKKERHET

Nytt regelverk skal hindre russerne fra å hacke robotstøvsugeren din

Smartklokker og robotstøvsugere kan kobles mot internett, noe som gjør dem utsatt for cyberangrep. Nå skal regelverket strammes inn. 

Selv om hunden din ikke kan bli utsatt for cyberangrep av for eksempel russiske hackere, kan robotstøvsugeren din bli det.
Selv om hunden din ikke kan bli utsatt for cyberangrep av for eksempel russiske hackere, kan robotstøvsugeren din bli det. Foto: Gorm Kallestad/NTB
16. jan. 2024 - 08:49

For å forhindre cyberangrep, svindel og misbruk av personopplysninger har EU-kommisjonen innført krav til radioutstyr som har en kobling til internett.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ansvar for å følge opp dette i Norge og sender nå nytt forskriftsforslag ut på høring. Seksjonssjef Frode Målen i Nkom mener en skjerping av regelverket er bra.

– Reguleringen innebærer blant annet krav til design, utvikling og produksjon, og hensikten er å gjøre det vanskeligere for andre å få tilgang til utstyret og misbruke dette. Produkter som selges i EØS etter 1. august 2025, må oppfylle de nye kravene til sikkerhet, sier han i en pressemelding.

Det er gjentatte ganger blitt advart mot at aktører i land som Russland og Kina forsøker å hacke vestlig utstyr.

– I Oslo har noen bestemt at barn skal bruke Ipad som skriveverktøy. Forskningen skal utelukkende avdekke gode måter Ipad kan brukes på, ikke stille spørsmål ved om Ipad er et egnet skriveverktøy, sier UiO-professor Kjell Lars Berge.
Les også

Professor mener elever behandles som forskningsrotter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.