Nytt utkast til internasjonal datakrim-avtale

Europarådet har utarbeidet et nytt utkast til sin omstridte datakrim-traktat, etter sterk kritikk fra datamiljøet.

Europarådet har utarbeidet et nytt utkast til sin omstridte datakrim-traktat, etter sterk kritikk fra datamiljøet.

Europarådet har nå omarbeidet sitt forslag til sin nye datakrim-traktat. Det nye forslaget, som ble utarbeidet etter massiv kritikk fra forskjelige lobbygrupper, skal legges ut på rådets hjemmesider tirsdag ettermiddag, bekreftes det fra rådets Strasbourg-baserte pressekontor.

Avtalen har som mål å koordinere lovverket mellom de 41 medlemslandene, for å forenkle etterforsking og oppfølging av data- og Internett-relatert kriminalitet.

Ifølge CNet skal det være 'uklarheter i forslaget' som har ført til protester fra lobbyorganisasjoner som for eksempel Center for Democracy and Technology.


Disse uklarhetene skal nå være ordnet opp i, i håp om at medlemslandene skal kunne gå sammen om å bekjempe porno, cracking, svindel, virus, DoS-angrep, piratvirksomhet og andre former for Internett-relatert kriminalitet.


Europarådet har jobbet med avtalen siden 1997, og har oppnådd interesse fra mange land utenfor Europa. På møtet i forrige uke var blant annet observatører fra USA, Japan, Sør-Afrika og Canada.

Det har blitt hevdet at den foreslåtte avtalen vil gjøre datasikkerhetsarbeid vanskeligere, da endel av de ressursene systemadministratorer bruker for å oppdatere seg på sikkerhetstrusler, kunne bli ulovlige.

Hvis ikke det siste forslaget faller i smak, så har rådets juridiske rådgivere én mulighet igjen til å pusse på utkastet. Ferdig utkast skal sendes til Europarådets sentralforsamling i januar 2001.

Det forrige avtaleforslaget fra Europarådets juridiske rådgivere finner du på denne siden.

Til toppen