KARRIERE

Oda Awards: Accenture får pris for en kvinneandel på 40 prosent 

Administrerende direktør Tonje Sandberg jobber mot Accentures globale mål om like mange kvinnelige som mannlige ansatte.

Tonje Sandberg, administrerende direktør i Accenture Norge, har digitalt tatt imot Oda Awards for mangfold.
Tonje Sandberg, administrerende direktør i Accenture Norge, har digitalt tatt imot Oda Awards for mangfold. Ilja C. Hendel
7. mai 2021 - 16:00

Oda Nettverk er en organisasjon der kvinner i IT-bransjen jobber frivillig og gratis for at det skal bli større mangfold i teknologibransjen.

Odas mål er 40 prosent kvinner i teknologibransjen, og Oda Awards en en pris gis som en anerkjennelse av arbeidet for å øke mangfoldet.

Prisen går samtidig til en organisasjon, en kvinne og en mann.

– Vi er kjempestolte over å få den prisen. Det gjør oss ydmyke, og vi kommer til å jobbe like dedikert fremover, og vi synes at det er hyggelig at omgivelsene anerkjenner det, sier Tonje Sandberg, administrerende direktør i Accenture.

Accenture får prisen som årets organisasjon 2021.

– I en bransje hvor det er vanskelig å rekruttere kvinner til tech, imponerer Accenture med en
kjønnsbalanse på 40 prosent og mer enn 30 prosent kvinner i ledende roller på alle nivåer i selskapet, sier Oda-leder Kristine Næss.

Blant de ansatte er også 40 ulike nasjonaliteter representert. 

Les også

Rapporterer kvinneandel til Accenture globalt

Tonje Sandberg forteller at kvinneandelen i Accenture skyldes bevisst arbeid, spesielt rundt rekruttering.

– Vi er opptatt av å få de flinkeste folkene. Vi kvoterer ikke, men vi gjør bevisste valg. Når valget står mellom to like kandidater, velger vi kvinnen.

– Er det urettferdig?

– Nei, vi velger de beste talentene, sier Sandberg.

Accenture i Norge må rapportere på kjønnsbalansen til den globale ledelsen i selskapet. Globalt er kvinneandelen på 46,5 prosent. Målet er 50 prosent av hvert kjønn innen 2025. 

– Å ha parametere å jobbe mot og være bevisst på, tror jeg har mye å si, sier Sandberg.

Hun forventer at alle hennes ledere og avdelinger er opptatt av mangfold og dermed rekrutterer kvinner.

Gjør det for resultatene

Årsaken til at de ønsker kjønnsbalanse, er i siste runde hensynet til resultatene.

– Vi mener at det er dette som gir de beste løsningene. Det har man også forskning på. I samfunnet er vi like mange kvinner som menn, og vi er ute etter å speile samfunnet. Og så tenker jeg at vi ikke har råd til å gå glipp av de gode talentene, sier Sandberg.

Hun forteller også at de ser at mangfoldige team er gode til å løse komplekse oppgaver.

Forbilde: Letizia Jaccheri 

Odas pris til kvinnelig forbilde går til Letizia Jaccheri, professor i computer science ved NTNU.

Juryen begrunner prisen med at hun har jobbet målrettet for å øke antallet kvinner i toppstillinger ved NTNU og gjør et viktig arbeid for å fremme kjønnsbalanse i datavitenskapen. 

Hun er involvert i flere initiativer, som Lederskapsprogrammet for kvinner innen datavitenskap, ACM women, Det europeiske nettverket for kjønnsbalanse i informatikk og som initiativtaker til Kodeløypa, hvor ungdom lærer om programmering.

Skjermbilde av Jaccheri som vifter med armene av glede når hun mottar prisen digitalt av de to andre.
Kristine Næss (leder i ODA) og Randi Mogerhagen, leder for ODA Awards, deler ut pris til Letizia Jaccheri, professor i computer science ved NTNU. Skjermbilde: Oda

– Hun er en viktig rollemodell og forbilde for kvinnelige forskere og akademikere, som bidrar til å løfte frem kvinner til å satse på en karriere som professorer, sier Randi Mogerhagen, ansvarlig for ODA Awards.

Jaccheri er en synlig rollemodell som utgjør en tydelig forskjell, og hun beskrives som unik i sin evne til å løfte andre kvinner opp og fram.

Årets ODA Awards Man: Dagfinn Ringås

Dagfinn Ringås mottar prisen fra Kristine Næss, leder i Oda.
Dagfinn Ringås mottar prisen fra Kristine Næss, leder i Oda. Foto: Oda

Dagfinn Ringås er CEO i SYSCO. Han får prisen som mannlig forbilde fordi han har definert tydelige strategiske mål for mangfold.

Juryen trekker fram at han løfter temaet fast i ledermøter for å sikre at det prioriteres i drift og rekruttering. Kvinner utgjør så langt 60 prosent av de nyansatte i 2021, og kvinneandelen i konsernledelsen har økt fra 0 til 43.

– Med systematisk og målrettet innsats har han oppnådd imponerende resultater og økt fokus på mangfold, både i tidligere og nåværende selskap, sier Mogerhagen.

Har 50/50 for sommeransatte

Accenture rekrutterer ikke bare folk med IT- eller teknologiutdannelse. Også designere, arkitekter og til og med psykologer er på listen over kompetanse de ser etter.

I ansettelsene ser de at de klarer å få en kvinneandel på godt over 40 prosent.
Men det er vanskeligere å finne nok kvinner med kompetanse innenfor teknologi.

– Det er helt klart at vi ser at teknologi er det mest krevende området, sier Sandberg.

Særlig når de skal ansette teknologer med lengre erfaring, er det færre kvinner å velge mellom. Når de ansetter unge i sommerjobb, er kjønnsbalansen derimot 50/50.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.