Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Offisiell bredbånds-åpning i Modalen

Fra idag av er hele Modalen koblet opp mot bredbåndsnett. Med Multimedia@Modalen kan de surfe trådløst i 2Mb/s og snakke gratis i telefonen.

Fredag 19. januar vil heretter være en merkedag for de 360 innbyggerne i Modalen. Man vil fortelle barnebarna sine at det var den dagen bygda fikk trådløst bredbånd på to megabit per sekund, synkront - noe som var saftige saker den gangen.

Hvorpå barnebarna sannsynligvis stikker ut og leker videre med antigravitasjons-skateboardene sine, eller noe sånt.

- Det er en stor dag dette her, da. Idag er den offisielle åpningen av prosjektet, sier en glad prosjektleder Jostein Eck til digitoday.

Snora ble klippet med store mengder presse til stede, og de fremmøtte kunne ta en nærmere titt på bredbåndsløsningene, som er et samarbeid mellom Nera, PCTVnet og kommunen, og nylig kom også Cisco med på lasset.

Samtalene med kommunen startet for ett år siden, og planen med prosjektet er blant annet å stimulere næringsutviklingen og holde ungdommen i bygda.

- Modalen har rundt 360 innbyggere, og av dem er det bare tre-fire husstander som ikke er tilknyttet nettet, sier Eck. Ellers er alle bedrifter og offentlige bygg med.

En av bedriftene i dalen har planer om å starte ASP-tjenester derfra. De har hovedkontor i Modalen og avdelingskontor i Bergen.

Gjennom Modalen går et stamnett med 155 Mb/s overføringskapasitet, og via fire spredenett får hver husstand to Mb/s opp/ned.

Innbyggerne får tilgang til gratis IP-telefoni innad i bygda, og skal knyttes til et kommunalt tjenestetorg. Kundestøtte er det et firma drevet av ungdomsskoleelever som tar seg av.