JUSS OG SAMFUNN

Økokrim: DVD-saken en milepæl

Folk som selger digitalt innhold trenger å beskytte det ved å bruke slike tekniske sperrer som Jon Lech Johansen har brutt. Derfor er saken viktig, mener Økokrim.

11. jan. 2002 - 10:40

- Denne typen lovbrudd er en speiling av den tekniske utviklingen i samfunnet generelt. Informasjon og produkter selges i nye former, og dermed vil de som vil tilegne seg denne informasjonen urettmessig, benytte nye teknikker, sier førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim.

Økokrim besluttet denne uken å ta ut tiltale mot Jon Lech Johansen i DVD-saken, etter to års etterforskning.

Johansen er tiltalt etter straffelovens § 145, annet jamnfør tredje ledd, sier Sunde. - For ved å ha brutt en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget skaffet seg adgang til data som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler og ved å ha voldt skade ved erverv eller bruk av slik uberettiget kunnskap, som det heter i tiltalen.

- Han har vært med og ødelagt beskyttelsen CSS som er laget for å verne DVD-filmer, og derved skaffet seg adgang til å kopiere DVD-filmer. De som selger digitalt innhold trenger å beskytte dette ved hjelp av slike tekniske sperrer, enten innholdet er opphavsrettslig beskyttet eller ikke, uansett hva slags innhold det er snakk om, sier Sunde.

Johansen risikerer to års fengsel eller bøter, avhengig av hvilke deler av tiltalen han eventuelt blir kjent skyldig for, om så dette skjer.

Økokrim har sagt at de søker domfellelse, men Sunde er enig i at en juridisk avklaring er det viktigste poenget.

Filmbransjen er skremt over utviklingen de mener å se. Det utveksles piratkopierte filmer i stor stil på nettet, ifølge rapporten The Copyright Crusade fra konsulentselskapet Viant.

Selskapet undersøkte en rekke byttenettverk, og kom frem til resultater som nok skremmer vannet av de store filmstudioene.

I løpet av de seks månedene undersøkelsen fant sted, mener Viant å ha funnet beviser på at folk bytter færre, men større filer enn før.

De hevder at mellom 300.000 og 500.000 filmer blir "byttet" hver dag. Rundt regnet 22 prosent av disse filmene blir byttet via dedikerte pratekanaler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.