BEDRIFTSTEKNOLOGI

Økokrim vil ha beviser

Økokrim får stadig inn klager fra dataselskaper som føler seg misbrukt, men synes ikke dokumentasjonen er særlig imponerende.

4. aug. 2000 - 07:38
Inger Marie Sundedigi.no

Sunde vil ikke trekke frem enkeltsaker, men sier det er et generelt problem at klagerne ikke kan dokumentere det de oppfatter somovergrepog ofte får man ikke gjort det man kunne ønske i retten fordi man jo må 'bevise utenfor enhver rimelig tvil'.





Yahoo!andre

Les:
Forbrukerrådet og Orkdal kommune spam-misbrukt


- Folk sier de har blitt utsatt for DoS-angrep (tjenestenekt), men så har de ingen dokumentasjon på hverken nedetid, kundetap, avviksrapporter eller noenting, og da blir det tynt i forhold til at dette er ting som politiet skal jobbe med, sier hun.

I tillegg er det ikke alt som kvalifiserer til særlig mye straff.

- Det er mange vurderinger her, i forhold til for eksempel skadeverk. Skadeverk må være alvorlig hvis det skal være straffbart, og det er også et spørsmål om forsett og hvor bevisst vedkommende har vært på at han/hun har gjort skade

Sunde oppfordrer folk som mener seg utsatt for dataangrep av noe slag til å samle mest mulig konkrete beviser på at skade er oppstått.
Hun presiserer at Økokrim ønsker at folk går til anmeldelse hvis de blir utsatt for datakrim, men vil altså gjerne ha mer beviser å gå på.

- Det er mye spennende jus i slike saker, men jeg etterlyser en holdning hos ofrene for slik kriminalitet. For eksempel er krenkelsesaspektet viktig, sier Sunde.

- Ofte er det helt ferske bedrifter det dreier seg om, hvor folk jobber på idealistisk basis og baserer seg mye på vennetjenester. Men de som er opptatt av sikkerhet bør tenke over dokumentasjon av alle kostnader, timebruk, logger og lignende, avslutter Sunde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.