Ole Haaber på vei ut av IBM Norge

IBM tapte 171 millioner kroner i 1998. Nå koker misnøyen mot administrerende direktør Ole Haaber. Det er bare et tidsspørsmål om når han må gå, sier flere kilder digi.no har snakket med i og utenfor selskapet.

IBM tapte 171 millioner kroner i 1998. Nå koker misnøyen mot administrerende direktør Ole Haaber. Det er bare et tidsspørsmål om når han må gå, sier flere kilder digi.no har snakket med i og utenfor selskapet.

Mens resten av it-bransjen ligger i femtegir, har IBM Norge punktert. Selskapet la i dag frem et blodrødt 1998-regnskap med et tap på 171 millioner kroner etter å ha solgt varer og tjenester for 3,4 milliarder kroner. Til tross for at salget vokser, forteller IBM i sin pressemelding at de sliter på en rekke punkter:

PC-divisjonen i Norge tapte som resten av IBM penger. I fjor tapte IBM 7,6 milliarder kroner på sitt pc-salg. I tillegg måtte IBM betale 50 millioner kroner i erstatning til Kredittkassen etter en årlang rettsstrid.

Men de største problemene ligger i Global Services, IBMs konsulentavdeling. Ironisk nok er det den divisjonen som skulle ha bidratt med de høyeste marginene som tapte mest. IBM har nylig gjennomført en restrukturering og lagt ned 11 lokalkontorer.

IBM Norge hevder nå at ting er på bedringens vei, blant annet stiger pc-salget kraftig.

Men det er den offisielle versjonen. Kilder digi.no har snakket med i og utenfor IBM forteller en annen historie. Internt koker det nå i IBM over misnøyen med administrerende direktør Ole Haaber (53). Etter et driftsresultat på bare 28 millioner kroner i fjor og nå et tap på 171 millioner, spekuleres det nå høylydt i gangene om når Haaber går og hvem som blir hans arvetager.

- Det er bare et tidsspørsmål om når han må gå. Det er stor uro her ute og det brukes mye tid på diskutere hvem som skal ta over, sier en IBM-ansatt til digi.no.

Uansett hva som skjer, skal Haaber snart forlate Norge, for han sitter bare på åremål. Etter at Christian Thommesen ble forfremmet til Paris våren 1995, ble Ole Haaber hentet fra Danmark for å sitte i Norge i tre år. Dette ble senere forlenget med to år.

Haaber blir karakterisert som hyggelig og flink med kundene. Men i bransjen er han lite profilert og regnes ikke som noen tøff leder som kan snu problemer.

- Han hadde ikke noe nettverk i næringslivet her i Norge og har aldri etablert noe fordi han vet at han snart skal dra, sier en annen IBM-ansatt.

Både Computerworld Danmark og mange andre i bransjen har spekulert i at Haaber har ventet på sjefsjobben i Danmark der IBM har et usedvanlig sterkt grep på markedet. Det er enda ikke tatt noen avgjørelse til tross for at dagens administrerende direktør Henrik Nyegaard går av med pensjon i løpet av høsten. Men med et tap på 171 millioner kroner på rullebladet, mener en toppleder i en av IBMs store konkurrenter at det er utenkelig at Haaber får den lukrative Danmarks-jobben.

Kilder i IBM digi.no har snakket med nevner i stedet rundt 50 år gamle Jens Frøilund, sjef for Global Services i Danmark og Mogens Elsberg, nordisk sjef for bankmarkedet, selv om han regnes som litt for ung.

Her i Norge nevnes tre navn som aktuelle kandidater til lederjobben. Endre Rangnes (rundt 40) er nordisk sjef for SMB-markedet (små og mellomstore bedrifter), den største forretningsenheten i IBM Norge. Han har vært i IBM i 13 år og har vært på "stabsskolen" i Paris. Bjørn Evensen, sjef for Global Services er også en selvskreven kandidat, men det er nettopp Global Services som sliter. I tillegg nevnes Jan Erik Larsen.

Haaber var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte. Rangnes vil ikke kommentere at han ansees som en arvtager til topplederstillingen i IBM.

Til toppen