OLPC er ikke åpen hvis den stenger for Windows

Nicholas Negroponte i One Laptop Per Child forsvarer forsøket på å få Windows til å virke på OLPC.

OLPC er ikke åpen hvis den stenger for Windows

Nicholas Negroponte i One Laptop Per Child forsvarer forsøket på å få Windows til å virke på OLPC.

Microsoft er verdens desidert største programvareselskap, og det har de i stor grad blitt takket være sin dominerende posisjon på operativsystemer til PC-er.

Linux og åpen kildekode er kanskje den første store reelle trussel som Microsoft møter på dette markedet.

En profilert maskin som kjører Linux, er One Laptop Per Childs (OLPC) XO-maskin. Den er spesialdesignet for barn i utviklingsland og målet er blant annet å presse prisen ned i 100 dollar per enhet når regjeringer bestiller en million enheter av gangen.

Foreløpig er prisen presset ned i 188 dollar, og organisasjonen sliter med å presse den ytterligere ned.

Et tiltak er å legge tilrette for at privatpersoner og organisasjoner i den vestlige verden kan sponse barn i utviklingsland. Enten ved å betale dobbel pris slik at man får en selv og samtidig donerer en, eller ved å kjøpe inn i flere i slengen som blir sendt direkte til utviklingsland.

På sin hjemmeside lar OLPC åpnet muligheten for å kjøpe mellom 100 og 10.000 XO-maskiner for en stykkpris på mellom 299 og 200 dollar. Da får man muligheten til å bestemme hvor maskinene skal sendes. Her kan du lese mer om dette.

Hittil skal det ha totalt ha blitt bestilt 3 millioner XO-maskiner. digi.no testet en tidlig prototype før jul i fjor. Det kan du lese mer om her: PC til 618 kroner imponerer stort.

Etter at det ble kjent at Microsoft jobber på spreng for å få Windows til å kjøre på XO-maskinen, har mange i åpen kildekode-miljøet uttrykt sin misnøye. Kritikken har blitt så høylytt at Nicholas Negroponte har sett seg nødt til å svare, og han forsvarer Microsofts arbeid.

- Det ville vært vanskelig for OLPC å si at den var åpen, og samtidig stenge for Microsoft. - Det ville vært vanskelig for OLPC å si at den var åpen, og samtidig stenge for Microsoft. Åpen betyr åpen, sier Nicholas Negroponte, styreformann i OLPC, til CNet News.

Han forteller videre at Microsoft har jobbet med dette lenge, og at OLPC alltid har sendt nye oppgraderte utgaver til Microsoft. De har også gjort tilpassninger for å gjøre jobben enklere for Microsoft. De har blant annet lagt til en SD-slot (Secure Digital) i maskinen, slik at maskinens minne kan utvides og dermed gjøre det lettere å få spesialutgaven av Windows Xp til å fungere ordentlig.

- Windows på XO har ikke bare blitt gjort med vårt samtykke, men også i samarbeid med oss, sier Negroponte, til CNet News.

Strømforbruk har vært et viktig fokusområde for OLPC-prosjektet. Maskinen er ekstremt strømgjerrig og skal virke med bare 2 watts strømforbruk. Til sammenligning bruker en vanlig bærbar PC mellom 30 og 40 watt.

Nå forteller prosjektet at de også jobber med å få på plass en ekstern batterilader som kan lade 15 batterier samtidig, slik at hele skoleklasser kan få ladet sine maskiner.

    Les også:

Til toppen