SIKKERHET

Omfattende dataangrep mot en rekke nettsteder og IT-tjenester i Sverige

Gruppen Anonyomus Sudan hevder å ha gjennomført et stort cyberangrep mot flere svenske nettsteder. Beredskapsmyndigheten i Sverige sier angrepet rammer bredt.

Ifølge Expressen har Anonyomus Sudan angrepet flere mål i Sverige tidligere, blant annet SAS og SVT tidligere denne uken.
Ifølge Expressen har Anonyomus Sudan angrepet flere mål i Sverige tidligere, blant annet SAS og SVT tidligere denne uken. Foto: Colourbox
19. feb. 2023 - 10:57

Ifølge avisen Expressen er det akkurat nå problemer med blant annet Bank-id, e-legitimasjon, Klarna og Vattenfall.

– Hackerangrepet rammer svensk infrastruktur bredt. Våre eksperter jobber med å håndtere hendelsen, og vi hjelper de som er mest berørt, sier pressekontakt Emelie Ruud i det svenske direktoratet for samfunnsvern og beredskap (MSB) til Aftonbladet.

MSB har imidlertid ikke sett at angrepene har hatt noen alvorlig konsekvenser. Ruud kan ikke si noe om hvem som står bak angrepene eller hvem som er rammet, men forteller at det er flere angrep.

Vil angripe 40 selskaper og organisasjoner

Les også

Norske banker ble svindlet for nesten en milliard i fjor

Ifølge Expressen har Anonyomus Sudan angrepet flere mål i Sverige tidligere, blant annet SAS og SVT tidligere denne uken.

Aftonbladet skriver at gruppen nylig advarte om at de vil utføre et angrep mot flere samfunnsviktige virksomheter og myndigheter søndag.

På Telegram skriver gruppen at de vil gjennomføre angrep mot rundt 40 selskaper og organisasjoner, og at de vil fortsette til tirsdag.

– Fungerer som den skal

Flere av nettstedene gruppen hevder å ha angrepet, ser imidlertid ut til å fungere som normalt, skriver nyhetsbyrået TT.

– Angrepet er mot våre hjemmesider, ikke mot Bank-id-tjenesten. Den fungere akkurat som den skal, og nettsiden vår er ikke nede, sier Charlotte Pataky, pressekontakt i Bank-id.

Flere svenske sykehus, medier og universiteter har vært utsatt for dataangrep den siste tiden. Ifølge Aftonbladet skyldes cyberangrepene de nylige koranbrenningene i Sverige, og Russland pekes ut som ansvarlig for angrepet.

Ingen foreløpig trussel mot Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyser til NTB at de følger situasjonen tett og er i dialog med svenske myndigheter.

– Denne typen angrep handler gjerne om å få oppmerksomhet og synlighet snarere enn å påføre skade, sier avdelingsdirektør Erik Haugland, som også er leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter.

Det er ingen indikasjoner på at norske virksomheter står på mållisten i det pågående angrepet, ifølge NSM.

Meta vil bruke Facebook- og Instagram-brukernes innlegg til å trene KI-modellen sin.
Les også

Datatilsynet: Tvilsomt om Facebooks nye KI-grep er lovlig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.