Ønsker færre modeller med Windows Mobile

Slik skal Microsoft møte utfordringene fra iPhone, Android og Symbian.

Ønsker færre modeller med Windows Mobile

Slik skal Microsoft møte utfordringene fra iPhone, Android og Symbian.

Det har lenge vært stille fra Microsoft om selskapets operativsystem for mobiltelefoner, Windows Mobile. Det siste man hørte fra den kanten var at Windows Mobile 7 er utsatt til 2010. Samtidig ble det oppgitt at en noe mindre oppgradering, Windows Mobile 6.5, i løpet av 2009.

Dette er tidspunktene når operativsystemene gjøres tilgjengelige for mobilleverandørene. Det tar gjerne enda en god del noen måneder før de gjøres tilgjengelig i nye mobiler. Motorola har tidligere antydet at en Windows Mobile 6.5-versjon trolig vil lanseres i løpet av andre halvdel av 2009.

Siden Microsoft lanserte Windows Mobile 6.1 i april i fjor, har det skjedd flere store begivenheter i mobilmarkedet. iPhone 3G har kommet i salg i mange land, Google Android-plattform har blitt lansert og den viktigste konkurrenten, Symbian OS, har blitt åpen kildekode.

Men Windows Mobile 6.1 var bare en lite oppdatering til forløperen, 6.0, som ble lansert for to år siden. To år er lang tid i denne sammenhengen.

I et intervju med The New York Times i forrige uke, forteller Todd Peters, markedssjef i Microsofts Windows Mobile-divisjon, at svarer på de nye utfordringene ved å omstille og forsterke mobiloperativsystemet. Samtidig skal det gjøres tilgjengelig på færre enheter.

Peters vil si lite om hva som kommer i det nye versjonene, men forteller at Microsoft planlegger en stor kunngjøring under Mobile World Congress som arrangeres i Barcelona i februar. Dette er høyst sannsynlig Windows Mobile 6.5.

I alt tilbys det omtrent 140 ulike enheter med Windows Mobile i dag. Til sammen solgte disse i tredje kvartal i fjor dårligere enn Apples iPhone-utgaver alene, ifølge tall fra analyseselskapet Canalys. Dette til tross for at at Microsoft-sjef Steve Ballmer våren 2007 mente av iPhone var sjanseløs og at Windows Mobile ville bli det dominerende operativsystemet på mobiltelefoner. Ballmer har heller ingen tro på Googles Android-plattform.

140 ulike enheter har nok blitt litt i det meste laget for Microsoft. Nå skal antallet reduseres.

- Jeg vil heller ha færre enheter og være mer fokusert, sier Peters.

- På den måten får vil bedre integrasjon mellom telefonen og operativsystemet.

Microsoft ønsker nå at dets anstrengelser på operativsystemsiden ikke vannes ut over for mange enheter.

Under lanseringen som skal gjøres i Barcelona, skal Ballmer blant annet snakke om hvor selskapet kan tilby mer verdi gjennom nye muligheter knyttet til berøringsskjermer og nye tjenestetilbud.

    Les også:

Til toppen