Opera 7 med tryllestav

Den andre betautgaven av Opera 7 er klar. En rekke nyheter er på plass, blant annet en nyttig tryllestav.

Opera Software gjorde i dag den andre betautgaven av nettleseren Opera 7 tilgjengelig for nedlasting. Nettleseren leveres med en lang rekke nyheter, hvor flere skal gjøre det enklere for brukeren å bevege seg mellom websider.

Som digi.no skrev i november, da den første betautgaven av Opera 7 ble tilgjengelig, er Opera 7 utstyrt med en helt ny presentasjonsmotor i bunnen. Denne skal nå ha fått bedre støtte for HTML 4.01, samt komplett støtte for WML 1.3 og 2.0 (Wireless Markup Language). Den skal også være raskere og mindre enn tidligere, og vil dynamisk kunne endre dokumenter ved hjelp av DOM level 2 (Document Object Model).


Opera 7 er utstyrt med en helt ny e-postklient, M2. Denne skal være i stand til automatisk å kategorisere og sortere e-postmeldinger basert på kontaktinfomasjonen i meldingene, samt ha et innebygd spamfilter. Ny funksjonalitet skal gjøre det enklere å søke etter eller svare på e-postmeldinger, og meldinger fra e-postlister kan vises slik at det blir enklere å finne svar til tidligere meldinger (threaded).

Tryllestaven er et nytt ikon som er knyttet til passordhåndtering. Opera kan ta være kombinasjoner av brukernavn og passord til websider og vil, når du trykker på tryllestavknappen (The Wand) vil disse automatisk fylles ut hvis du forsøker å logge deg på passordbeskyttede nettsteder du tidligere har besøkt. Det finnes også en tastbasert snarvei for å få dette til.

Hurtigspoling framover (Fast Forward) gjør det i noen tilfeller mulig å bruke navigasjonsknappen for neste side (Forward), selv om du ikke har vært på den siden tidligere. Denne funksjonaliteten skal fungere i artikler som består av flere sider, hvor det finnes lenker med tekst som "next results" eller "next page".

Utviklere av websider for små enheter som mobiltelefoner og PDA-er kan ha nytte av Operas SSR-funksjon (Small-Screen Rendering). Som digi.no tidligere har skrevet, omformaterer nettleseren websider til å passe på små skjermer, uten at funksjonaliteten går tapt.

I den venstre spalten i Opera-skjermbildet, der hvor blant annet bokmerkene vises i dag, har det kommet en ny knapp. "Links", som den heter, åpner en liste over alle lenker som finnes på den websiden du aktivt besøker. Lenkene er markert med ikoner som gjenspeiler hva slags innhold de peker til, blant annet bilder og film. I den samme spalten, som kalles Hotlist, kan også oversikter over besøkte websider, e-postmapper, kontakter og nedlastinger vises ved å trykke på en tast.

I tillegg til alt dette er store deler av utseendet på nettleseren redesignet, samtidig som at det skal være enklere å bytte design (skins). En ny navigasjonslinje skal kunne gjøre navigasjonen uniform på ulike nettsteder, og vindushåndteringen skal være mer fleksibel. I tillegg følger det med flere forhåndsdefinerte stilsett.

Den nye nettleseren, som foreløpig kun finnes for Windows, kan lastes ned fra denne siden.

Til toppen