Opera glemte likevel ikke Linux

Utviklerversjon kan prøves nå.

Opera glemte likevel ikke Linux
Utviklerversjon av Opera til Linux kan testes. Bilde: Opera

For ganske nøyaktig ett år siden lanserte norske Opera Software en helt ny versjon av sin nettleser, som representerte en massiv endring for produktet. Operas egen renderingmotor, Presto, falt bort, og den nye versjonen bygde på åpen kildekode-prosjektet Chromium, med Googles motor Blink som basis.

Nye Opera mistet en god del klassisk funksjonalitet i samme slengen, og mange merket seg at Linux-versjonen ikke ble oppdatert.

Nå begynner det derimot å skje ting. Versjon 24 av nettleseren kommer nemlig også i Linux-versjon, men foreløpig er den bare tilgjengelig som en potensielt ustabil utviklerversjon.

Inntil videre anbefales det at nettleseren brukes på 64-bits Ubuntu Linux med Unity- eller Gnome-skall. Opera garanterer ikke at programmet vil fungere på andre versjoner, selv om det er fritt frem å teste.

Linux-versjonen får den samme funksjonaliteten som allerede er blitt introdusert for Windows- og Mac-utgavene. Dette inkluderer Stash-funksjonen, som lar brukerne lagre sider for senere lesing, Discover, som er en liste med forslag til å oppdage nytt innhold, samt bedre og raskere Speed Dial (bokmerkefunksjon) og Opera Turbo (som komprimerer data for raskere innlasting).

– Vi har fokusert på å bygge opp hele nettelseren fra grunnen av, og har en ny nettlesermotor. Vi ville bringe frem de samme forbedringene som man finner i versjonene for Windows og på Mac, så brukere av Linux kan få den samme brukeropplevelsen på webben. Linuxversjonen har de samme funksjonene som på Windows og Mac, forøvrig, forteller pressekontakt Pål Unanue-Zahl til digi.no

Opera minner om at ikke alle tar seg råd til nyeste Windows- eller Mac-maskiner, ikke alle ønsker proprietære operativsystemer, og noen bare elsker å bruke Linux - og også disse bør ha tilgang til en vakker nettleser.

Selskapet kan imidlertid ikke gi noe nøyaktig tidsplan for når Linuxversjonen kan ventes til å forlate utviklerkanalen og foreligge i ferdig utgave.