Opera med støtte for vektorgrafikk

Opera Software har inkludert helt ny funksjonalitet i den nyeste betautgaven av selskapets neste Opera-nettleser.

Opera Software har inkludert helt ny funksjonalitet i den nyeste betautgaven av selskapets neste Opera-nettleser.

Opera Software annonserte denne uken at den tredje betautgaven av den neste Opera-nettleseren - et produkt som ennå ikke er navngitt, men som fleste likevel kaller Opera 8 - inkluderer innebygd støtte for Scalable Vector Graphics (SVG 1.1 Tiny). Ifølge selskapet er Opera den første nettleseren som tilbyr innebygd støtte for SVG-teknologien.

SVG er et XML-basert språk for webgrafikk, utviklet av W3C. Ifølge Opera Software gjør SVG det mulig for webutviklere å lage interaktive og persontilpassede webapplikasjoner ved hjelp av høykvalitets vektorgrafikk i stedet for punktgrafikk. En fordel med vektorgrafikk er at den enklere kan skaleres til ulike størrelser, fra små skjermer til høyoppløste skrivere. Siden SVG er tekstbasert, skal det også kunne indekseres av søkemotorer.

- Vi tror at SVG vil bli vanlig i webdesign i framtiden og er svært fornøyde med å kunne legge til innebygd støtte i Opera-nettleseren, sier Håkon Wium Lie, teknisk sjef i Opera Software, i en pressemelding. Han sier at selskapet vil samarbeide med andre leverandører for å sikre leverandøruavhengig bruk av SVG på weben.

- Etter hvert som Internett modnes ser vi at de fleste nettsteder ikke lenger er statiske informasjonsutstillinger, men i stedet komplekse, nettbaserte applikasjoner som bruker avanserte webteknologier for å muliggjøre interaktivitet, fart og tjeneste, sier Jon Stephenson von Tetzchner, administrerende direktør i Opera Software i en pressemelding.

    Les også:

- Det er bare naturlig at nettlesere støtter webteknologier direkte, i stedet for at de tilbys via tilleggsprogramvare, sier han.

Selv om det foreløpig bare er desktop-utgaven av Opera som får støtte for SVG, lover selskapet at slik støtte også vil inkluderes i nettlesere for andre enheter i løpet av kort tid.

Ønsker du å se en demonstrasjon av hva SVG kan tilby, kan du ta veien til denne siden hos Adobe. Her finnes det flere demoer på hva teknologien har å tilby. Det er også mulig å se disse med nettlesere som Internet Explorer og Firefox, ved hjelp av plugins som Adobe har gjort tilgjengelig for nedlasting.

Opera 8 beta 3 er tilgjengelig for blant annet Windows, Linux, Solaris og FreeBSD. Den kan lastes ned fra denne siden.

Til toppen