Opera presser web inn på mobil

WAP blir overflødig - Operas nye nettleser klarer å vise frem en Internett-side på en mobiltelefon.

WAP blir overflødig - Operas nye nettleser klarer å vise frem en Internett-side på en mobiltelefon.

Opera har utviklet en ny versjon av sin nettleser som - hvis selskapet holder det man lover - kan gjøre mobiltelefoner til Internett-terminaler.

I dag leser og surfer ikke så mange på sin mobil. Hovedproblemet er at Internett-sider ikke kan vises frem på små mobilskjermer. For selv en litt mer avansert mobiltelefon er skjermen bare 150 bildepunkter bred, men de fleste nettsider krever 640 eller 800 punkter.

Innholdsleverandørene må derfor lage WAP-sider, noe som er tungvint og WAP-systemet fungerer ikke så godt for brukerne heller.

Opera lover en fremtid som skal la stadig flere lese vanlige nettsider på sin mobiltelefon. I sin nye nettleser for mobiltelefoner har Opera lagt inn et nytt konverteringssystem som stabler om Internett-sider uten at du må bla både opp og ned og ut til sidene for å lese alt, skriver nyhetstjenesten Cnet. Opera kaller systemet for "small-screen rendering".

- I dag er det bare Nokias 9210 Communicator, en telefon med bred skjerm, som bruker vår nettleser. Vi ønsket å bli en del av langt flere mobiltelefoner og har nå lansert en teknikk som gjør om vanlige HTML-baserte nettsider til mindre skjermer, forteller Opera-sjef Jon Stephenson von Tetzchner til digi.no.

Han mener at teknikken vil fungere på selv de minste mobilskjermene, men på direkte spørsmål fra digi.no setter han likevel grense ved telefoner som har 150 punkters brede skjermer.

Dette er en tøff oppgave og mange har prøvd før uten å lykkes. Den norske mobiltelefonen Magcom hadde en innebygget nettleser, men en rask test med blant annet digi.nos forside ga en lite brukervennlig leseropplevelse med tabeller og rammer stablet hulter til bulter. (Se bilde)

Tetzchner forklarer at Opera-systemet gjør flere ting mens du laster ned siden for å redusere breddekravene. Det første er bilder som ligger til høyre eller venstre legges under eller over. Det neste er å fjerne spalter og tabeller - disse legges over eller under. Til slutt endres fonter og tekststørrelser.

Om Opera har kommet i mål det vanskelig å si. Selskapet vil foreløpig ikke dele ut noen bilder eller demonstere teknikken. For man skal skape blest om sitt nye system i utlandet først.

Jupiter-analytiker Michael Gartenberg, som åpenbart har fått demonstrert teknikken, er ifølge Cnet svært imponert.

- Vi har vist systemet til mange mobiltelefonprodusenter som er imponert og vi er i forhandlinger med flere, forteller Tetzchner.

På spørsmål fra digi.no om når den første mobiltelefonen med Operas nye nettleser vil komme i salg, indikerer Tetzchner 'kanskje første kvartal til neste år'.

Men norske kunder bør kanskje ikke holde pusten. Det er god grunn til å tro at Opera er kommet lengst med asiatiske selskaper. Brukere i Japan og Sør-Korea har allerede blitt vant til mer avanserte telefoner og større skjermer enn europeiske brukere.

* * * * *

P.S.

Tirsdag 15. oktober kjørte Opera ut en pressemelding som bekrefter artikkelen ovenfor - les meldingen her.

Til toppen