Opera vil ta knekken på treg video

Ny nettleser med innebygd komprimering.

Opera vil ta knekken på treg video
Den nye nettleseren viser tydelig hvor mye data som er spart. Bilde: Opera

Opera ruller i dag en ny funksjon i sin Opera Mini-nettleser som skal gjøre videoavspilling enda bedre.

Inntil videre gjelder dette iPhone- og iPad-versjonen av Opera Mini 9, og meningen er at den nye utgaven skal komprimere video slik at man slipper å vente på innlastning, og slippe bufring.

Det er en etter hvert ganske kjent sak at video er det som driver nett-trafikken i disse dager, og Opera selv kaller treg videolasting for «et hull i internett-veien». Dette skal være første gangen at videokomprimering er bygget direkte inn i en nettleser.

Videoinnhold utgjorde rundt 53 prosent av datatrafikken på slutten av fjoråret, og vil øke til 69 prosent av den globale trafikken innen år 2018, ifølge analysene til Cisco.

Ifølge Operas egne analyser klagde 40,8 prosent av amerikanske nettbrukere på trege videoer over mobile nettverk, og 73,3 prosent av brukerne i India klagde på det samme.

Videoene får redusert kvalitet, men skal lastes inn mye raskere, spesielt på dårligere nettverk.
Videoene får redusert kvalitet, men skal lastes inn mye raskere, spesielt på dårligere nettverk. Bilde: Opera

Opera har den siste tiden fokusert mer og mer på voksende markeder, og den nye oppdateringen vil nok også sørge for at land med mindre utbygd infrastruktur vil kunne nyte mer stabil nettvideo.

Komprimeringen aktiveres i menyene, der det finnes tre typer komprimeringsvalg: Ingen, Opera Turbo og Opera Mini. Videokomprimeringen finnes i Turbo-modusen, og man får også en visuell oversikt over hvor mye data man har spart og hvor mange videoer man har spilt av med komprimering.

Teknologien som løsningen bygger på kalles for Rocket Optimizer, og er utviklet av Operas Skyfire-avdeling.

Den nye versjonen av Opera Mini har for øvrig også full støtte for iPhone 6-modellene med høyere skjermoppløsning.

    Les også: