Oppgradert Mac OS X klargjort for massene

Etter oppdatering til Mac OS X v10.1, ser Apples operativsystem ut til å være klart for massemarkedet.

Etter oppdatering til Mac OS X v10.1, ser Apples operativsystem ut til å være klart for massemarkedet.

Med en aldri så liten oppdatering fra Apple, ser det ut til at Mac OS X begynner å bli klart for å ta av blant privatbrukere. OS X v.10.1, som er navnet på den oppdaterte versjonen, har fikset mange av de småtingene som var ankepunkter i de første utgavene av operativsystemet.

Apples sjefsprogrammerer Avie Tevanian har hevdet at v.10.1 er fem ganger så raskt som den originale versjonen, og kjapt er det i alle fall. Apples nettsted opplyser om at farten er to til tre ganger så bra som i originalen.
I tillegg er det begynt å komme en rekke applikasjoner som er "carbonized" for OS X, blant annet en betaversjon av Microsoft Word. Denne starter minst like raskt som sin slektning i OS 9-verden, og lover godt for den kommende Office v.X-pakken som snart skal markedsføres rundt omkring i verden.


Både printerstøtte, nettverksoppkobling og CD/DVD-brenning skal være sterkt forbedret i denne nyeste versjonen, uten at vi har fått testet påstandene i praksis.

Vi kjørte en liten test på en PowerBook "Pismo" 400 MHz med 384 MB RAM. De programmene vi testet gikk omtrent like kjapt som programmer av tilsvarende tyngde gjør i OS 9, med et par unntak. Vi fikk problemer med å starte Classic-grensesnittet samtidig som Explorer, e-postklient og et musikkprogram var åpent, noe som kanskje ikke er så rart.

Å koble seg opp til trondheimskontorets ADSL-abonnement var verdens minste problem. OS X leveres med støtte for PPoE, så det trengs ingen EnterNet-klient som i OS 9. Dermed var det bare å skrive inn detaljene for abonnementet, trykke OK, og kjøre ivei. Det tok mindre enn 30 sekunder.

Det er fortsatt endel treghet når en kjører OS 9-programmer i Classic, men både Microsoft, Adobe, og Macromedia har produkter på markedet for OS X. Også Connectix, som står bak Virtual PC, har laget en beta for OS X. Den gjør det mulig å kjøre Windows, og flere testere har skrevet at det går unna minst like bra som under OS 9.

En av de hyggeligste tingene med OS X er at det er begynt å poppe opp en hel masse shareware- eller freeware-programmer som utfører en rekke nyttige funksjoner. Disse kan en blant annet finne på Apples Mac OS X-sider .

Programvare for OS X, enten på markedet eller rett rundt hjørnet:

* Office 10 v.X beta
* Corel Graphics Suite
* Toast
* Adobe inDesign
* Alias Wavefront Maya
* Internet Explorer 5.1
* Quicken 2002
* WorldBook 2002 Encyclopedia
* Tony Hawk's Pro Skater 2
* Virtual PC OS X Test Drive.

Til toppen