Oracle oppgraderer database og applikasjonstjener

Oracle lanserer 9i Release 2 av både database og applikasjonstjener på storarrangementet Open World i San Francisco. Webtjenester og Itanium er viktige poeng.

40.000 deltakere fylker seg rundt Larry Ellison og andre toneangivende Oracler på Moscone Center i San Francisco, der plasshensyn er årsaken til at ingen europeiske journalister er til stede, ifølge Harald Løvvik i Oracle Norge.

De første store nyhetene dreier seg om Release 2 av 9i-utgavene av både databasen og applikasjonstjeneren.

Utviklerutgaven av 9i-databasen for Itanium er gratis tilgjengelig fra Oracles nettsted for utviklere, på plattformene Linux 64, HP-UX og Windows XP. Hensikten med utviklerutgaven er å la utviklere teste ut 9i-databasen på Itanium-basert maskineri, og prøve nye applikasjoner. Applikasjoner som går i produksjon vil kreve vanlig lisensiering.

Klynging av Oracle-databaser er et viktig tema på konferansen. Ni store kunder nytter Oracles Real Application Clusters i kommersiell drift, blant dem American Airlines og VeriSign. Poenget med klynging er å kunne spre en database på flere servere, for å oppnå bedre ytelse og pålitelighet. Dell kunngjorde støtte til Oracle-klynging fra januar 2002, mens systemet kan kjøres på Sun Fire 280R med StorEdge T3 lagring allerede fra desember.

Webtjenester - i betydning "web services", altså diskrete programobjekter som gjøres tilgjengelig for andre applikasjoner og som kjøres over Internett - er i skuddet som aldri før, og preger også Oracles oppgraderinger. Databasen får ny funksjonalitet kalt XDB, det vil si direkte støtte for XML. Det innebærer blant annet at XML-håndteringen gjøres mer effektiv, og at lagringen av XML-objekter ivaretar deres feltstruktur og -rekkefølge.

Applikasjonstjeneren har allerede støtte for SOAP (Simple Object Access Protocol) og får i Release 2 også støtte for de to andre grunnleggende webtjenesteprotokollene UDDI (Universal Description, Discovery and Integration) og WSDL (Web Services Description Language).

Andre forbedringer av applikasjonstjeneren gjelder støtte for klynging - det gjør det blant annet mulig å legge til og oppdatere applikasjoner under kjøring - mer enhetlig håndtering av sikkerhet, støtte til J2EE (Java 2 Enterprise Edition) versjon 1.3, utvidet støtte for mobile brukere, samt enhetlig håndtering av alle slags meldinger slik at man kan utvide innboksen i standard e-postklienter til å håndtere faks og talepost .

Til toppen