Oracle User Group åpner seg for Java

Formann Frank Vikingstad ønsker samspill mellom databasefolk og Java-utviklere.

Oracle User Group åpner seg for Java
Oracle User Group Norway holder sine konferanser på Kiel-fergen, her fra arrangementet i 2011. Bilde: OUGN

Om en drøy måned – onsdag 21. mars – starter vårseminaret til Oracle User Group Norway (OUGN). I år er det tradisjonsrike cruiset mellom Oslo og Kiel utvidet med en heldagskonferanse på land dagen før det kastes loss. Det tre dager lange programmet bærer preg av Java på serversiden.

OUGN-formann Frank Vikingstad sier det ikke er tvil om at Oracle satser langt sterkere på Java enn Sun gjorde.
OUGN-formann Frank Vikingstad sier det ikke er tvil om at Oracle satser langt sterkere på Java enn Sun gjorde.

– Oracles brukergruppe i Norge er en over 20 år gammel forening med tusen medlemmer, forklarer formann Frank Vikingstad til digi.no. – hovedfokuset har vært, og er, databasen, og oppkjøp har hittil hatt lite utslag for virksomheten vår.

Oracles kjøp av Sun innebærer noe nytt.

– Det dreier seg om Java. Oracles overtakelse av ansvaret for Java endrer måten OUGN tenker på. Vi har grep om nettverket for databasefolk, men Java-miljøet er langt større oss. Det ser vi blant annet av arrangementer som Javazone, med 3000 deltakere.

Derfor mener Vikingstad at brukergruppen må adressere den delen av Java-miljøet som er opptatt av hva Oracle tenker seg og om hvordan Java utvikler seg i forhold til bedrifter.

– Vi vet jo at mange «Javazone-folk» ikke er opptatt av slikt. Men vi kan anta at ti eller tjue prosent sitter i prosjekter der bedrifts-Java er i bruk. Dem vil vi ha et tilbud for, og dette starter med det årlige vårseminaret.

Følgelig preges programmet på Kiel-fergen blant annet av et todagers «Masterclass Track» i Java EE.

– Vi har etablert kontakt med tungvektere i det internasjonale Java-miljøet. To av de absolutt største er med, henholdsvis Stephan Janssen fra Belgia og Bert Ertman fra Nederland.

Stephan Janssen er kjent som drivkraften bak verdens største konferanse for Java-utviklere, Devoxx. Årets Devoxx arrangeres i Paris i april, og antas å trekke 4000 deltakere.

Bert Ertman er leder for NLJUG, den nederlandske foreningen for Java-brukere.

– De arbeider fram et innhold for Java-delen av Kiel-turen. Vi tror det vil by på en fantastisk opplevelse for Java-deltakerne.

Et viktig motiv for Vikingstad er å legge et grunnlag for videre samspill mellom to miljøer som overflatisk sett framstår som ganske forskjellige.

– Det er forskjell på Java-folk og databasefolk, også sosialt. Java-folk stiller i t-skjorte, databasefolk er mer dress og slips. Men i arrangementer hittil har vi greid å få synergi mellom de to gruppene, og på Kiel-fergen har vi lagt alt til rette for at folk skal kunne knytte gode kontakter.

OUGN har reservert alle fasiliteter på båten, og ser fram til 500 deltakere.

– Båtkonseptet har hittil vært en stor suksess, fordi den garanterer at man kombinerer det faglige med det sosiale. Alle må være med hele tiden. Det er ikke som i et hotell på land, der mange kan la seg friste til bare å stikke innom på noe av programmet.

Oversikten over foredragsholdere viser stort innslag av utenlandske navn, med en andel på 60 til 70 prosent.

– Vi har en dialog med Java BIN-miljøet. Poenget er at vi ikke ønsker å bli en konkurrent til dem, men opprette tilbud til den delen av deres medlemmer som er interessert. De har hjulpet oss med å finne norske navn til Java-sporet på vårseminaret.

Vikingstad håper at bedre kontakt mellom databasefolk og Java-utviklere skal gi langsiktige fordeler til begge grupper.

– Java-utviklere skjønner at det er viktig med forbindelse med databasefolk, og med dem som kjenner Oracles øvrige teknologi. Vi inviterer dem til å være med og påvirke Oracles utvikling. En rød tråd på seminaret er linken mellom Java Enterprise og Oracles strategi. Ingen ringere enn Andrew Sutherland, senior visepresident teknologi i Oracle EMEA, skal holde selskapets hovedforedrag. Han vil dra inn denne linken på et overordnet nivå.

Ifølge Vikingstad er det ingen som helst tvil om at Oracle satser langt mer på bedrifts-Java enn Sun.

– De har en klar strategi, med konkrete mål. Jeg opplever at de som har satt seg inn i dette er overbevist om at Java har en framtid. Oracle har slått fast at Java og MySQL blir ett hundre prosent integrert i den videre strategien. Oracle investerer mye mer i Java enn Sun noen gang har gjort, og de bygger sine egne applikasjoner på Java. Da er de også bare nødt til å ha et engasjement.

Det verste som kan skje med en teknologi er at ingen tar den videre.

– Tunge fagfolk sier til meg at de nå føler seg trygge på Java, samtidig som de gjerne vil være med og argumentere og diskutere rundt den videre utviklingen.

OUGN tar kostpris for arrangementet: Deltakeravgiften på 7500 kroner dekker opphold og overnattinger.