Android og Java

Oracle vil ha enda en rettssak mot Google

Har allerede tapt to ganger.

Oracle hevder at den kommende teknologien for å kjøre Android-apper i Chrome OS var ukjent for selskapet og at det gir grunnlag for en ny rettssak mot Google om Java og Android.
Oracle hevder at den kommende teknologien for å kjøre Android-apper i Chrome OS var ukjent for selskapet og at det gir grunnlag for en ny rettssak mot Google om Java og Android.

Har allerede tapt to ganger.

Oracle har ikke tenkt å gi seg i kampen om å straffe Google for bruken av opphavsrettsbeskyttede Java-programmeringsgrensesnitt i Android. Allerede har Oracle i praksis gått tapende ut av to store rettssaker, men vil selskapet forsøke enda en gang. Dette skriver teknologiavisen Motherboard, som var til stedet under gårsdagens rettsmøte. 

For Chrome OS

Det som ser ut til å være Oracles hovedbegrunnelse for å kreve en ny sak, er at Google først under Google I/O-konferansen offisielt gikk ut og fortalte at Android-apper skal komme til enheter med operativsystemet Chrome OS. 

Ifølge Motherboard ble dette kunngjort midt under rettssaken, før det var avgjort om hvorvidt Googles bruk av strukturen, rekkefølgen og organisering til Java-API-ene kunne anses som rimelig bruk. 

Under rettssaken skal Google har brukt som argument at Android aldri har vært til skade for Java Standard Edition fordi Android er for smartmobiler og nettbrett, ikke for pc-er. Og Chromebooks anses av en del som en slags pc. 

– Dette endrer alt. Hele grunnlaget for saken deres har forsvunnet, sa Oracle-advokaten Annette Hurst, ifølge Ars Technica.

Ikke lenger ARC

Oracles advokater hevdet i går at Google under rettssaken ikke hadde kommet med dokumentasjon vedrørende kunngjøringen om Google Play for Chrome OS, men dette skal Googles advokater ha benektet ved å hevde at Oracle hadde full kjennskap til ARC (App Runtime for Chrome), teknologien som har gjort det mulig å kjøre Android-apper på i Chrome OS.

Ifølge Motherboard skal et av Oracles egne ekspertvitner ha tildelt 17 avsnitt om ARC i sin rapport. Og strengt tatt ble ARC offentlig kjent flere år tidligere. I alle fall så tidig som i 2014 fortalte Google at visse Android-apper kunne kjøres i Chrome OS ved hjelp av nettopp ARC.

Hadde dette vært det hele, ville nok Oracle ha blitt avvist ganske raskt. Men saken er den at ARC ikke fungerte så godt, så Google skiftet den ut før Google Play for Chrome OS ble kunngjort. Det er dermed en ny teknologi som er tatt i bruk i løsningen Google presenterte under Google I/O, som fortsatt er den under betatesting.

Hurst skal i går ha vist til en artikkel om nyheten som Ars Technica skrev i mai, hvor nyheten om at ARC ikke lenger skulle brukes, kom som uventet. Ordet «shocker» ble brukt i saken.

– Dette kom som et sjokk på bransjen og på oss, sa Hurst i går.

Det er ingen tvil om at Oracle må ha kjent til Googles planer om kjøring av Android-apper i Chrome OS og ikke valgte å inkludere dette da vårens rettssak pågikk. Spørsmålet er om den nye teknologien som fortsatt utvikles, internt kalt ARC++, er så forskjellig fra ARC at Oracle får en ny rettssak. 

Dommeren, William Alsup, skal nå vurdere dette.

Les også: Snart kan «alle» Android-apper kjøres i Chrome OS

Krangel om rettsomkostninger

I gårsdagens rettsmøte ble også en annen sak tatt opp. 

Oracle nekter nemlig å betale hele det beløpet Google krever for å få dekket sine rettsomkostninger, 3,9 millioner dollar. Oracle er bare villige til betale 975 334,32 dollar.

Hvor mye rettssaken egentlig har kostet de to partene, er ukjent. Men gitt at Oracle krevde så mye som 9 milliarder dollar i erstatning, var nok innsatsen betydelig høyere enn en håndfull millioner dollar, for begge parter.

Alsup ba de to partene forsøke å bli enige seg i mellom.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen